Koncentrationssvårigheter

Stressad och koncentrationssvårigheter? Inte så konstigt!

Sitter på Swebus, på väg upp mot Dalarna. Lyssnar på ljudbok som är väldigt spännande, ändå är jag märkligt rastlös. Trots att multitasking fungerar dåligt och jag missar delar av boken om jag inte koncentrerar mig, känner jag ändå att ”det måste hända något mer”.

Vi kör om en långtradare och jag tittar in i förarhytten. Föraren håller i ratten med vänstra handen och en mobiltelefon u den högra, som han håller framför sig och tittar på.

Splittrad och okoncentrerad är det nya normala

Idag ska vi inte fokusera på en sak i taget känns det som. Ännu mindre ha stunder utan någon input alls.. Så fort det är lugnt ska vi kolla telefonen. Tydligen även när det innebär att utsätta alla för fara, som i trafiken.

Vi har så svårt att koncentrera oss på en sak i taget att vi måste ha särskilda övningar för det. Vi kallar det mindfulness. Det finns kurser, böcker och en hel industri kring detta trots att det egentligen handlar om ett tillstånd som borde vara naturligt för alla.

Det talas ju ofta om det stora informationsflödet och de digitala medierna. Vi kollar mobilen hela tiden, det är sms, sociala medier, Facebook Messenger och vanlig mail. Vi ska vara tillgängliga, vi måste ha koll på och gilla andras inlägg och vi måste dokumentera och visa upp vårt eget liv.

Vi upplever inte längre saker för att vi har så fullt upp att visa upp upplevelserna och sedan kolla reaktionerna. Syns man inte så finns man inte. Med internet kan alla bli ”kändisar” och få bekräftelse.

Oförmågan att vara närvarande

Och vi måste alltid framåt, till nästa grej. Jag kan bli stressad och distraherad när jag läser en artikel och det mitt i texten är flera länkar med texten ”Läs även…” osv. Eftersom jag själv jobbar med sådant förstår jag värdet med att få besökare att stanna kvar och läsa mer. Men men det hade varit mindre stressande att ha dem i slutet efter artikeln.

Eller när man ser på tv numera så börjar det under programmet börja rulla reklam för nästa program. Kan vi inte bara få fokusera på ett program åt gången? Kanske åtminstone vänta till eftertexterna börjat rulla?

Det här med mindfulness, medveten närvaro, borde inte vara en stor trendig och speciell grej. Det är egentligen en väldigt liten och enkel grej. Det borde vara det förhållningssättet som är det normala. Vad tänker du?