Mindfulness och medveten närvaro

Mindfulness – att något så enkelt kan vara så svårt

Mindfulness är ett trendigt begrepp för något som egentligen borde vara helt naturligt för alla. På svenska kallar vi det för medveten närvaro – att vara med i nuet och vara medveten om allt som existerar nuet. Ingen raketforskning direkt.

Vi ältar det förflutna eller planerar framtiden

Ändå står man där och borstar tänderna på morgonen medan man ältar något som hände igår eller planerar saker man ska göra idag och vad man ska äta till middag och vad man behöver handla.

Man går och får massage för att slappna av och under den timmen hinner man gå igenom vad man behöver förbereda till mötet i morgon och vad man behöver köpa till parmiddagen. Eller så ältar man negativa saker man mår dåligt av. För det är ju uppenbarligen enklare än att älta positiva saker av någon anledning.

Man är frånvarande och livet rullar på utan att man är med.

Jag hörde en bra grej en gång men minns inte vem som sade det: Det förflutna har redan varit och framtiden har inte hänt ännu. Nuet är det enda vi har och kan påverka.

Medveten närvaro medan du gör saker

Mindfulness handlar inte bara om att du måste avsätta tid för övningar. Du kan öva i olika vardagliga situationer, som när du lagar mat, äter, åker buss, står i kö och så vidare. Du ÄR MED DÄR DU ÄR JUST DÅ.

Jag har hört flera utmattade människor säga att de eventuellt är farliga i trafiken för att de är så frånvarande medan de kör och plötsligt är de framme och vet inte hur de kom dit. Att öva medveten närvaro medan du kör bil är alltså ett väldigt bra tillfälle! 🙂

På 1177 Vårdguiden hittade jag bra övningar i närvaro.

Acceptans och icke dömande

När du övar på medveten närvaro kommer du antagligen att tappa bort dig och tänka på annat. Herregud, man kan komma på sig själv med att tänka på annat ungefär hundra gånger. Det är bara att börja om hundra gånger i så fall. Mindfulness handlar om att acceptera och inte döma. Kommer det negativa eller störande tankar så observerar du dem, accepterar att de finns där och sedan släpper du dem. MYCKET mer effektivt än att bara tänka att man ska sluta tänka på dem. De kommer finnas där oavsett.

Mindfulness kanske inte är för alla. När man blir mer närvarande så kommer det ofta upp minnen och tankar man inte haft uppe till ytan på länge. Det finns varningar för att sköra personer som absolut inte kan hantera detta inte bör ägna sig åt mindfulnessövningar och meditation.

För några år sedan gick jag en kurs i mindfulness och under de veckorna mådde jag i alla fall bättre än på länge. Så små vanor i vardagen gjorde så enorm skillnad.