Utmattningssyndrom

Det viktigaste alla bör lägga på minnet är att det inte är lata människor som blir utmattade utan den som är engagerad, omtänksam och ansvarstagande.

Symptom på utmattningssyndrom

Det som skiljer utmattning från ”vanlig trötthet” är att tröttheten inte går att sova bort några nätter. Det kommer krävas månader av förändring, avslappning och sömn.Det andra är hjärntröttheten eller hjärnstress. Oförmåga att fokusera, svårt att sortera tankar och sämre minne.

Det finns redan många beskrivningar av och fakta om utmattningssyndrom online. För att läsa om sjukdomen kan man exempelvis starta med Vårdguidens beskrivning av utmattningssyndrom.

 Bli frisk från utmattning

Hur man kan må bättre beror på vilka anledningar som finns till utmattningen och hur långt det gått. Men det krävs ofta både rejäl fysisk återhämtning, samt en genomgripande förändring mentalt för att den mentala återhämtningen. Att få avlastning av andra plus att avlasta sig själv genom planering och att förenkla praktiska saker. Att ta sig själv på allvar och avsätta tid för kravlösa aktiviteter som man mår bra av.

Göra sig av med onödiga ”måsten”

Det finns måsten som är måsten på riktigt. Vi måste äta, sova, se till att vi har en inkomst att leva på.

Och så finns det måsten som har skapats av oss själva utifrån alla möjliga orsaker, önskemål och känslor. Gärna i kombination med hur media och reklam förmedlar att vi själva och vårt liv ska vara för att vara fulländat. Allt i en enda röra som man kanske inte ens reflekterar över.

Jag har haft många påhittade måsten som skapar dåligt mående och som jag nu jobbar med att upptäcka och släppa.

Ofta en kombination av stressfaktorer

Orsaker till utmattning är så klart olika för alla, men det gemensamma är brist på återhämtning. Ofta är det flera faktorer tillsammans, det behöver inte bara vara mycket att göra på jobbet utan kan också vara relationer och livet som helhet.

Dålig självkänsla en stor stressfaktor

Dålig självkänsla är roten till mycket ont och jag har fått lära mig att det är en av de största stressfaktorerna. Vilket är ganska logiskt. Allt blir jobbigare när man ständigt tvivlar på sig själv. Dessutom blir man ju mycket sämre på att sätta gränser, både för sig själv och andra.

Utmattning och utbrändhet är individuellt

Vi har alla olika förutsättningar – jag skriver om mina tankar och vad som hjälpt mig att omvärdera och förenkla mitt liv.

Utmattningssyndrom symptom

Dela!