Utmattning vs depression

Utmattningssyndrom och depression är inte samma sak

Mitt inlägg om antidepressiv medicin är fortfarande det mest lästa på denna sajt, ser jag när jag kollar webbstatistiken. Det får mig att tänka att jag vill förtydliga ett par saker.

Jag är personligen helt allergisk mot att utmattning grupperas in under ”psykisk ohälsa”, som jag skrivit om innan så är det ett otroligt luddigt begrepp som inte säger något om hur allvarlig en utmattningsdiagnos faktiskt är. Det kan säkert bidra till att många tror att man är ”lite deppig” och att exempelvis promenader hjälper (det ständiga botemedlet mot ALLT om man ska tro vissa) samt att man kan ”rycka upp sig”.

Det är inte mot utmattningen jag tar antidepressiva

När jag sökte hjälp hos vården 2016 var målet att testa antidepressiv medicin och det var för att jag hade tappat fotfästet och hamnade ganska djupa depressiva svackor. Jag var otroligt skeptisk till läkemedel på den tiden, men hade kämpat på för länge och kände att jag var redo att testa. Jag visste samtidigt att jag antagligen också hade haft utmattningssyndrom i flera år också, men det tänkte jag att det ändå inte finns någon hjälp för.

Alltså, många tror fortfarande att utmattningssyndrom och depression är samma diagnos. Inte så konstigt egentligen när det flummas om ”psykisk ohälsa” hit och dit, allt geggas ihop i en sörja. Men det är de inte och det är inte för utmattningen jag tar medicin. Jag tar den för att jag har depressiva tendenser, eller hur man ska uttrycka det. Jag har aldrig varit någon muntergök helt enkelt. När jag hamnar i obalans eller tappar fotfästet så rasar jag mentalt.

Eftersom läkaren inte ville släppa mig med endast medicin, så fick jag gå till en psykolog och det var hon som utöver min diagnos måttlig depression även satte diagnosen utmattningssyndrom (med rätt fet marginal kan tilläggas).

Utmattning är en annan diagnos än depression

Utmattning och depression kan däremot samexistera hos samma person, vilket är vanligt och inte alls konstigt. När man blir utmattad och inte känner igen sig själv längre eller tappar sin identitet, blir man såklart nedstämd.

Men man kan vara utmattad utan att vara deprimerad och man kan definitivt vara deprimerad utan att vara utmattad.

Jag kan bli galen på att snacket om ”psykisk ohälsa” gör att utmattning bagatelliseras. Utmattningssyndrom kommer efter långvarig stress utan återhämtning och det är inget man botar med antidepressiv medicin, utan i första hand behöver man återhämtning och rehabilitering. Kroppen och hjärnan är överbelastad och skadad. Man funkar inte längre, kort och gott. Kaputt. Man behöver läka. Promenader, vitaminer, gurkmeja och sol i all ära, men mot utmattning hjälper det inte.

Många som läser mitt inlägg om antidepp-medicin har själva funderat på att testa och är i olika situationer av dåligt mående. Jag vill bara understryka att vi alla är olika, har olika historier bakom oss och att medicinen inte botat min utmattning men den har definitivt höjt min livskvalitet till en mer sund mental status.

Bra sammanfattning om skillnad mellan utmattningssyndrom och depression nedan!