Antidepressiv medicin gav mig ork

Det där med att psykisk ohälsa är så tabu fortfarande. Mycket tröttsamt. Att dessutom äta medicin för det är antagligen ännu mer ”skamfyllt”. Jag skiter i det. Jag började ta medicin hösten 2016 och det enda jag ångrar är att jag inte började tidigare.

För många år sedan hade jag rejäla sömnproblem och vaknade vid 3-4 på ”morgonen”, för tidigt att gå upp egentligen men jag kunde inte somna om. Till slut blev jag desperat och sökte läkare, man blir ju helt koko till slut av sömnbrist.

Ville inte ”laborera” med psyket

Han föreslog att jag skulle prova antidepressiva, eftersom mina slmnsvårigheter tydde på depression. Visst var jag väl inte på topp, men jag vägrade börja med sådant. Ville inte börja ”laborera med psyket” som jag uttryckte det då och i många år efter det.

Istället fick jag sömntabletter för att bryta mönstret och få lite vila. Att jag i mitt ”nu jävlar ska det sovas” tog maxdosen första kvällen och somnade som ett fyllo på golvet när jag varit på toa på natten, är en annan historia… Typ så här 🙂

Efter ett tag slutade jag med dem, tyckte att det var en läskig känsla i krpååen för att inte tala om hur lullig och slö man var dagen därpå.

Brist på serotonin

Jag har alltid varit tveksam till läkemedel överlag, vill knappt ta Alvedon när jag har huvudvärk. Antidepressiv medicin har jag varit extra skeptisk till, ansåg att det var bätre att ”ta itu” med sig själv. Vilket jag väl har gjort på sätt och vis, herrejösses vad jag har försökt. Men det är inte ltt att komma ur dåliga tankemönster.

Min utmattning, som utlöstes i början av 2008, späddes bara på medan jag försökte leva mitt liv mer än jag förmådde. Våren 2016 började jag bli riktigt trött och en kombination av flera faktorer gjorde att jag tappade orken och livslusten. I samma veva fick jag från flera håll höra bra argument för att börja ta medicin som höjer serotoninet. Långvarig stress gör att man får sänkta halter av detta hormon. Och varför inte tillsätta något som man uppenbarligen har brist på? Precis som när man har brist på vitaminer eller mineraler.

Sertralin – biverkningar första tiden

Jag bokade nästan motvilligt tid hos en läkare, men hade tur och fock en ödmjuk och lyhörd kvinnlig läkare (har råkat ut för en del manliga besserwissers tidigare) som skrev ut Sertralin. Och rekommenderade samtalskontakt, vilket blev den gruppbehandling jag skrivit om tidigare här.

Jag började på lägsta dosen, hade huvudvärk  första dagen och mådde illa till och från i ett par månader. Inte så att jag spydde eller så, bara ett molande illamående. Magen var överlag lite stökig men inte så farligt att jag inte tyckte det var värt det. Sedan går ju vissa upp i vikt av sådan här medicin pga ökad aptot. För mig blev det lite tvärtom eftersom jag var lite illamående, jag tappade aptiten en hel del i början.

Jag lände mig också väldigt off och avtrubbad första månaden. Men när jag började känna mig normal igen efter ca en månad, upptäckte jag framför allt att jag var SÅ LUGN.

Ork att börja förändra mig och mitt liv

Sertralin har ju en ångestdämpande effekt och är bra not bland annat fobier eller katastroftankar. Det sista har jag verkligen märkt av. Jag har inte alls samma oro eller negativa tänk om framtiden. Jag har liksom mera ro att vara här och nu. Jag är överhuvudtaget inte kapabel att stressa lika mycket som tidigare, det går bara inte.

Jag säger inte att sådan här medicin är lösningen på allt eller att det är för alla. Men med facit i hand så borde jag ha börjat för längesedan. Det här kallades ju ”lyckopiller” en gång i tiden, men det är inte det det handlar om. Det handlar om att komma upp i normala mängder serotonin när man har haft brist under en tid. Och allt löser sig inte automatiskt så att man lever lycklig i alla sina dagar, bara aflr att man tar antidepressiv medicin. Däremot kan man få ro och kraft att börja omvärdera och förändra det man mår dåligt av.

 

24 reaktioner till “Antidepressiv medicin gav mig ork

 • 26 februari, 2017 kl. 10:50
  Permalink

  Jag känner lite som du beskrivit kring läkemedel överlag och drar ut på det (ofta för länge) innan jag ens tar en värktablett för huvudvärk, men däremot så är jag rätt övertygad om att vi behöver hjälp av läkemedel ibland. Det finns lägen när en knuff av medicin behövs för att få oss i rätt riktning. Därför kan inte jag säga till någon annan att de gör rätt eller fel i att ta eller inte ta medicin. Oavsett anledning. Tror att samhället behöver ta sig ett ödmjukhetspiller ibland och inse att vi alla är olika och att alla kan hamna i en situation där vi behöver hjälp… Tack för att du delar din berättelse 🙂

  Svar
  • 26 februari, 2017 kl. 11:18
   Permalink

   Jag håller med totalt.
   Och det där med ödmjukhetspiller var bra, hehe 🙂 Politiker m fl skulle behöva ligga på en rejäkt hög dos…

   Svar
 • 28 februari, 2017 kl. 20:44
  Permalink

  Vilken dos tar du av sertralin?

  Svar
  • 1 mars, 2017 kl. 04:30
   Permalink

   Jag ligger på 100 mg. Någon period har jag känt att det kunde varit bra med mer, men jag vet inte. Tycker det känns svårt att bedöma liksom.

   Svar
 • 7 augusti, 2018 kl. 17:10
  Permalink

  Jag funderar starkt på att börja med medicin men undrar om det överhuvudtaget hjälper på saker som intryckskänsligheten? Visst känner jag mig nedstämd men det är mest över situationen i sig. Så fort jag har en bra dag med mindre fysiska besvär så mår jag bra och älskar livet (typ)..

  Svar
  • 7 augusti, 2018 kl. 18:45
   Permalink

   Jag tror att det fungerar så olika på olika människor. Jag upplever inte att det minskat känsligheten för intryck dock. Däremot har den fungerat ångestdämpande och lite ”avtrubbande”, så att jag inte får lika djupa svackor.
   Jag tror det viktigaste är att skapa sig ett hållbart liv, där man begränsar mängden intryck efter vad man känner att man tål. Samt att du spar på energin även de dagar du känner att du har ork, då minskar du risken för att ”göra för mycket” och få bakslag.

   Svar
 • 2 december, 2018 kl. 22:38
  Permalink

  Hej och tack!

  Jag gick under lång tid med utmattning och panikångest och vägrade medicinera. Dock ”tog jag slut” helt till slut och började med citalopram. Funkade som stöd att läka. Slutade hastigt och (o)lustigt med denna allt för tidigt pga min egen otålighet. Äter nu cymbalta och det funkar bättre. Vissa dagar hatar jag att jag behöver medicin, men det är faktiskt bland det bästa jag gjort. Så alla ni som skallar huvudet blodigt (bildligt… :-)) pga en trött hjärna på olika sätt kan jag verkligen rekommendera att vara öppna för att testa av läkare rekommenderad medicin och terapi. Ta hjälpmedel på allvar!!! Jag ser fram emot den dagen jag klarar mig utan mina dagliga piller. Dock har jag slutat skynda mig dit…

  Hoppas att någon får nytta av alla berättelser, inklusive min egen, om psykiskt ohälsa. Tillfrisknande kan som för mig ta tid, och det går ibland frustrerande långsamt till det bättre över tid. Men det blir bättre!!! Jag har tagit mig upp ur träsket och har inte bara näsan över vattenytan längre. Kram till er alla

  Svar
  • 3 december, 2018 kl. 06:57
   Permalink

   Tack så mycket för att du delar med dig Ja, det är verkligen värt att överväga medicin. Det kan verkligen ge det stöd som behövs för att orka ta tag i det man behöver förändra. Mottaglig för det som behövs för läkning.

   Svar
  • 17 april, 2019 kl. 13:17
   Permalink

   Tack för att ni skriver om detta! Har själv kämpat med utmattning i flera år och har nu kommit till en gräns även för mig. Har testat allt och alltid sagt nej till medicin trots att flera läkare insisterat på esitalopram. Ska till läkaren imorgon och har bestämt mig för att våga testa trots att jag är skiträdd för biverkningar mm. Önskar just nu att jag kunde snabbspola in i framtiden för att veta hur det kommer gå kram

   Svar
   • 18 april, 2019 kl. 14:09
    Permalink

    Tack för din respons och vad bra att du ändå tar steget nu! Jag var helt emot medicin i flera år men nu är jag SÅ glad att jag vågade testa. Visst kände man sig konstig första veckorna och för mig har magen blivit lite stökigare, men det är värt det. Sen sker det ju verkligen inga mirakel, men de är till stor hjälp. Hoppas du får en sort som är rätt för dig, ge det lite tid och var snäll mot dig själv 🙂

    Svar
   • 2 september, 2019 kl. 22:35
    Permalink

    Jag försökte i 20 år att fixa mig upp ur en gruppkänsla som ofta kom över mig. Det blev som ett nytt liv efter jag började med sertralin. Jämnare mellan topparna men ffa inte dalarna längre. Slutat några gånger o tänkt att jag nog inte behöver dom längre. Men alltid börjat igen och nu har jaf accepterat att jag faktiskt behöver dom.

    Svar
    • 14 september, 2019 kl. 20:28
     Permalink

     Jag förstår vad du menar och vad fint att det fungerat för dig! Jag känner också att jag behöber dem, att sluta har jag faktiskt inte funderat på alls.

     Svar
 • 17 mars, 2019 kl. 08:31
  Permalink

  Hej
  Hjälper mig mycket att läsa hur man kan hamna i sitt liv. Också en slags tröst. Jag själv har sedan 8 månader haft alla de symtom som skrivits om och har nu gått in i en fas där jag måste acceptera att det handlar om att något kraschat i mitt inre men med yttre symtom. Min doktor har gett mig en antidepressiv medicin som heter Escipalotram. 5mg. Någon som har erfarenhet av den medicinen?

  Svar
  • 18 mars, 2019 kl. 17:34
   Permalink

   Hej! Tack för din kommentar! Det kan vara tufft att acceptera men när man väl gjort det och kanske börjar ändra lite i synen på sig själv och sin tillvaro, är det ganska skönt. Jag själv har inte haft den medicinen, men hoppas den kommer funka bra för dig. Sköt om dig nu!

   Svar
 • 26 april, 2019 kl. 09:03
  Permalink

  Hej Camilla!
  Jag går också på sertralin sedan ett par månader nu. Hade ungefär samma symptom som dig i början och går nu på 100 mg. Jag mådde bättre redan efter 2 veckor och är överlag nöjd med resultatet. Nej ”lycklig” har jag inte blivit, men det gör att jag inte blir lika berörd av sånt jag annars hade rasat ihop över. Tycker också det är svårt att avgöra om jag borde höja dosen eller inte. Min depression är väl en blandning av min personlighet och en intensiv livssituation med dålig ekonomi och småbarnsliv. Ska börja gå i terapi också. Jag har också varit lite av en motståndare till vården. Lite stereotypt manligt sådär, ”man ska klara sig själv”. Oerhört dumt! Men när jag började få tryck över bröstet och var tvungen att lämna rummet på grund av höga ljud kände jag att det nog var bäst att kolla upp det. Medicinen löste det mest kritiska på en gång så det kan verkligen fungera om man får rätt medicin. 🙂

  Svar
  • 28 april, 2019 kl. 14:03
   Permalink

   Hej Fredrik och tack för din kommentar! Så glad jag blir att du blivit hjälpt! Medicin är kanske inte för alla men det hjälper definitivt många. Visst är det svårt att erkänna att man inte klarar allt själv, men så jäkla skönt när man äntligen släpper den där inställningen. Hoppas att du även får ut något bra av terapin. Ta hand om dig!

   Svar
 • 4 juni, 2019 kl. 16:29
  Permalink

  Hej Camilla äter du ännu och isf hur mår du?

  Svar
  • 4 juni, 2019 kl. 21:38
   Permalink

   Hej! Ja, det gör jag och det funkar utmärkt. Mår helt ok och känner mig lugn 🙂

   Svar
   • 30 juni, 2019 kl. 01:35
    Permalink

    Hej igen är rädd för att börja mest för att ja hört att sexlusten blir noll, dina erfarenheter?och tycker du man ska ge det en chans /kram

    Svar
    • 30 juni, 2019 kl. 18:10
     Permalink

     Hej! Ja, det kan ju vara ett dilemma. Jag tycker ändå du ska ge det en chans om du i övrigt skulle bli hjälpt av det. Prata med din läkare om din oro, kanske är det beroende på vilken sort eller dos? Eventuellt kan man få testa några sorter.
     Eftersom jag mådde så dåligt så var min sexlust redan i princip obefintlig men jag upplever inte heller att det blivit ännu värre. Hoppas du hittar något som får dig att må bättre!

     Svar
 • Pingback:Tre år på antidepressiv medicin | ALDRIG MER UTMATTAD

 • 7 september, 2019 kl. 09:54
  Permalink

  Hej!
  Tack för ditt inlägg. Jag har varit sjuk i utmattning sen 4,5 år. Yrsel, magont, ständigt illamående, en mage som är i tumult osv osv. Har fått ångestproblematik och ocd under den här tiden. Sagt nej till medicin tidigare men nu kände jag att jag behövde prova. Började äta sertralin i onsdags, känner inga biverkningar på min lilla dos nu. Trötthet, yrsel och förvirring är som vanligt. Hursomhelst, skulle söka på insättningssymtom (varför man googlar vet jag inte ). Hittade ditt inlägg och kände att det var så himla skönt att läsa Känner igen mig i din text. Ville bara säga det

  Svar
  • 14 september, 2019 kl. 20:29
   Permalink

   Hej! Tack för att du skriver och delar med dig. Vad skönt ändå att du inte märkt några biverkningar och hoppas att du kommer bli hjälpt av medicinen!

   Svar
 • Pingback:Årets första dag - promenad och tacos | ALDRIG MER UTMATTAD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *