Återfall i utmattning

Utmattningssyndrom och återfall

Det är verkligen inte lätt att hålla sig på banan. Jag blir så trött. Inland tänker jag att utmattningssyndrom inte bara är ett sjukdomstillstånd, det är en personlighetsstörning. Eller ett beroende. För så fort jag inte är på min vakt så blir jag ”överengagerad” i saker och hamnar ur balans.

När det roliga tar energi

Jag vet vad jag måste göra, men så tar jag måendet för givet och tror att jag kan avvika från min plan utan att det ska straffa sig. Och så snurrar det igång och så plötsligt är jag inne i ett återfall. Japp, det är som att vara alkoholist nästan.

Det hinner ju inte gå lika långt numera märker jag. Jag känner snabbt när jag inte mår bra och behöver bromsa. Jag vill behålla det jag byggt upp. Så när jag börjar bli för trött och inte tycker saker är roliga längre, så har jag överdrivit mitt engagemang i något. Ofta i jobbet. Men det kan vara andra saker med, som plötsligt har tagit för mycket energi.

”Hinner inte meditera”

Innan jag tog tag i det här så var allt ett virrvarr när jag var ur balans. Det var som att jag stod i ett rum som var mitt liv och alla sladdar var urkopplade och låg i en röra på golvet. Jag visste inte var något började eller slutade.

Efter behandling och att ha tillåtit mig vara utmattad, har jag städat och strukturerat upp hyfsat i det där rummet. Har en plan som sagt. Den sitter uppe på min anslagstavla också.

Men som sagt, det är lätt att ta saker för givet. Som när min mindfulness-app påminner mig varje vardag klockan 7.50, det kommer då upp en avisering dom frågar ”Vill du meditera?”. Jag vet nämligen att meditation innan jobbet gör under för koncentration och produktivitet.

Men vad gör Camilla istället då när appen frågar om jag vill meditera? Jo, då är hon redan i färd med att kolla mail eller styra upp något annat. Såger ”nej, jag hinner inte” och swipe:ar (eller stavas det swajpar, kanske säger man sveper?) bort påminnelsen.

För sådan är hon när hon är engagerad i något. Det är svårt att göra saker lagom..

Så då tar vi väl och återgår till det som funkar. Igen. Jag ser klarare på saker nu och i det där rummet där jag är utmattad sitter åtminstone några sladdar inkopplade…