Träning hjälper inte mot utmattning

Sluta tjata på utmattade att träning är lösningen

Denna helg har jag tränat lite försiktigt på gymmet. Förutom ett bakslag i utmattningen drabbades jag även av kräksjuka i början av veckan. Och vi vet ju alla hur pigg man blir efter en sån omgång…

Det var väldigt skönt att få röra på sig men även viktigt att göra det utifrån dagsformen och acceptera att man inte orkar som vanligt.

Kroppen lydde inte – jag åkte hem från gymmet

Sommaren 2016 insåg jag att jag behövde en förändring. Då hade jag redan haft symptom på utmattning i 8 år (!) men levt i förnekelse och bara kört på. Den våren hade varit lite småjobbig på flera kanter och samtidigt hade jag fortsatt försöka träna hårt och prestera på gymmet. Dock blev jag typ bara svagare och svagare plus att motivationen började nå botten.

En lördagsförmiddag åkte jag som vanligt till det gym jag tränade på då, kämpade mig tungt uppför trapporna och på vägen till omklädningsrummet sneglade jag som vanligt längtansfullt in mot den spaanläggning som ligger i anslutning till gymmet. Tänk att få gå in där, få en massage och sen bara ligga ensam och titta i taket. Vara ifred.

Men jag bytte såklart om och gick in till gymmet, började köra stående axelpressar på uppvärmningsvikten. Hade aggressiv musik i öronen eftersom att ”nu jävlar kör vi hårt” etc. Orkade knappt uppvärmningsvikten. Min radarstyrda hjärna på autopilot lade ändå på lite mer vikt och det var klart att det inte funkade så bra heller. Hela tiden den malande tanken ”vad gör jag ens här?”. Jag åkte hem.

Därför hjälper inte träning mot utmattning

Jag har de senaste åren fått lära mig att för en utmattad kropp blir träning bara ytterligare ett stresspåslag om man pressar sig. Jag har även lärt mig hur stor roll nervsystemet har när det gäller fysisk prestation, samt hur mycket nervsystemet påverkas vid utmattning. Vissa övningar kan bli direkt farliga när nervsystemet är slutkört. Vid en extra stressig period har jag till exempel inte klarat att hålla emot på nervägen i en knäböj. Inte så bra! Tur att jag inte hade så tungt lastad stång…

Jag önskar verkligen att alla som inte har tillräcklig kunskap om utmattning och stress slutar tjata på utmattade att träna eller promenera. Syftet är säkert välmenande, men det funkar inte så. Ni späder dessutom på stressen och det dåliga samvetet.

Klassificeringen ”psykisk ohälsa” alltför luddig

Det som jag tror ligger bakom i mycket av det här är att utmattning fortfarande klassas som enbart ”psykisk ohälsa”. Det gör att många tror att man är lite deppig typ. Klart att en rask promenad och frisk luft gör susen då? Men utmattning är så mycket mer och drabbar även den fysiska hälsan i högsta grad.

Tyvärr tror jag att den nuvarande klassificeringen av utmattning gör att den inte tas på allvar vilket många får erfara i olika sammanhang, inte minst i kontakt med Försäkringskassan. Men det är en annan historia och ett annat blogginlägg 🙂

Läs mer om träning för utmattade här:

Det stora inlägget om träning – Vägra Väggen

Att träning och motion är en av de mest avgörande faktorerna till god hälsa är idag vedertaget. Men träning och motion behöver anpassas utifrån gällande mående för att det inte ska ge motsatt effekt. En stor puckel att passera för många vid utmattning är sorgen i att inte kunna träna som innan sjukdomen.