Träna när man har utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom och träning – ett nytt förhållningssätt

Igår sade jag upp ett av mina gymkort. Under senaste året har jag haft två gymkort. Det bara blev så, jag hade kort på Nordic Wellness och sedan öppnade ett gym i området där vi bor. Ett riktigt bra gym. Så under arbetsveckorna tränade jag på det Nordic Wellness som ligger närmast kontoret och under helgen tränade jag på vårt gym hemmavid.

Samtidigt har jag dragit ned på träningen då den inte längre har samma roll i mitt liv och jag inte orkar springa till gym och släpa träningskläder i tid och otid. I år har det varit en gång under veckan samt två pass på helgen. Nu åker jag till vårt huvudkontor i Göteborg två gånger i veckan och det ska släpas laptop hit och dit dessutom. Så suget att ha med träningsgrejer under arbetsveckan har varit SÅ DÄR. Att träna på Nordic Wellness max fyra gånger i månaden blir ganska dyr träning, så nu sade jag upp det.

Vi har dessutom massa hantlar och en bänk hemma, så det går utmärkt att träna hemma innan jobbet under veckan. Det gjorde jag i morse och det var så lugnt och skönt. Så enkelt.

Det sägs att fysisk aktivitet är bra mot stress och det håller jag absolut med om. Men det beror på hur ens allmäntillstånd och återhämtning ser ut, samt vilken nivå av träning som menas.

Träning och fitness gjorde mig utmattad

I mitt fall har träningen tyvärr varit en bidragande orsak till utmattningen och en av de sista delarna av mitt liv jag släppt kontrollen av. Det var min första tävling inom fitness 2007 som triggade igång den här resan. Jag fortsatte köra på stenhårt och trots att det var uppenbart att jag var på väg mot rejäl psykisk ohälsa så fortsatte jag köra rätt in i kaklet.

Våren 2016 hade jag för längesedan släppt den där ”fitnessbubblan” men körde ungefär som vanligt på gymmet. det var bara det att jag blev svagare och svagare. Mindre och mindre motiverad. En lördagsförmiddag under sommaren fick jag knappt upp stången med uppvärmningsvikten och jag ville bara sova. Ändå hade jag tvingat mig dit. Jag undrade ”vad fan håller jag på med”. Och åkte hem. Fortsatte tänka över vad fan jag höll på med.

Omvärdera och förändra

Utmattning tvingar oss oftast att omvärdera det liv vi lever och hur vi lever det. Själv har jag fått omvärdera min syn på träning. Jag är jätteintresserad av hälsa och träning kommer absolut att vara en del av mitt liv. Men nu tvingar jag inte kroppen till något den inte vill och jag tränar för ett annat syfte än förr. Jag har också lärt mig den hårda vägen att en stressad kropp som belastas med tunga vikter och/eller hög puls bara späder på stressen.

Hur tänker ni andra kring fysisk aktivitet och utmattningssyndrom?

Och känner du någon som också blivit utmattad av sin besatthet kring träning? Hör gärna av dig 🙂