Gasa smart

Göra för mycket, för lite eller gasa smart

De flesta som lider av utmattningssyndrom känner nog igen den ständiga balansgången, att känna att man har ork och så gasar man på och så är man tillbaka på ruta ett eller kanske två.

Utmattningssyndrom – farlig för sig själv när man mår bra

Det är lite ironiskt att den farligaste situationen ofta är när man mår bra. Eftersom man är som man är så vill man utnyttja det goda måendet till max och struntar i att följa det som man vet fungerar. Följa sin plan och gasa smart. Det är SÅ LÄTT att få återfall.

Jag har haft ett långt sådant nu. Det är därför jag inte bloggat så mycket heller. Jag har varit tom, inte haft något över att säga när jag gjort allt annat jag ska göra.

Kände mig osårbar som vanligt. Jag har påminnelse på mobilen från min mindfulness-app varje vardag 7.50. ”Vill du meditera?” frågar den då. En fem minuters medveten närvaro-meditation är perfekt för att samla sig inför dagen. Men vad har Camilla gjort då? Jo, 7.50 har jag varit igång med jobb och annat och bara tryckt bort påminnelsen.

Har det funkat ändå att må bra och vara fokuserad? Inte särskilt. Och allt annat jag lärt mig, att jag behöver ha gränser även för det som är roligt (för jag gillar mitt jobb väldigt mycket). Att jag inte kan överdriva och gå all in. Det har jag liksom förträngt. Resultat: Total teflonhjärna, känslan av att hela tiden ha glömt något viktigt (och jag glömde nycklarna i ytterdörren vid ett tillfälle ju), ingen mental energi och minsta lilla praktiska grej har känts som ett jätteprojekt. Dålig mage, spända muskler etc etc.

Tappar meningen utan utmaningar

Sådana som vi, som blivit utmattade för att vi vill mycket. Det går inte att säga till oss att bromsa. Det tycker vi är tråkigt och vi vill inte bara sitta och rulla tummarna. Vi vill ha vissa utmaningar för att känna mening med livet.

Det är bättre att lära sig gasa smart, ett begrepp jag kommit i kontakt med på LinkedIn där jag i mitt nätverk stötte på en man som gick ut och berättade bad han lärt sig av sin utmattning. Det var för övrigt också väldigt skönt att det kom upp ett ämne som utmattning just i den kanalen, där man annars mest ska visa sig framgångsrik och inte ha några svagheter. Å andra sidan är det ju väldigt mera starkt gjort att bara vara den man är och inte ha en låtsasfasad.

Så då börjar jag väl om igen då. Inte på ruta ett tack och lov. Kanske två eller tre. Nu kör vi – smartare än förra gången 🙂