Återhämtning på helgen

Vad jag gjorde i helgen? Så lite som möjligt!

När folk frågar vad jag ”gjort i helgen” bjuder jag oftast inte på några större strapatser eller utsvävningar.

Rutiner är livsviktigt när man har utmattningssyndrom

Ett arbete med många bollar i luften, träning och vardagssysslor i kombo med ett ständigt pyrande utmattningssyndrom kräver en del återhämtning under helgerna.

Vad jag också har fått lära mig är varför jag känner mig så pass tråkig: Man behöver rutiner som utmattad. Varför? Jo, förutom fysisk återhämtning så behöver man vila från hjärnstress. Att avvika från sina rutiner innebär att man behöver fatta beslut, planera osv. Jag behöver ha helst flera oplanerade helger mellan att till exempel åka bort en helg. Att åka iväg och övernatta är kanske inte så märkvärdigt för många andra, men för mig blir det ett projekt som tar en massa energi. Det är självklart jättetrevligt, men om mina rutiner störs för ofta blir det inte alls bra.

Hälsa framför allt

Skulle jag dessutom festa till det numera så blir jag fruktansvärt dålig dagen efter och är orkeslös minst en vecka efteråt. För mig är det inte värt det.

När man var yngre var det naturligtvis en annan sak. Dessutom pluggade jag ju under några år och även om det var en del att stå i inför tentor och uppsatser så hann och orkade man ju en massa annat. Bland annat festa såklart.

Numera funkar man tyvärr inte lika bra utan laggar rejält om man inte sköter hälsan. Man behöver äta bra för att magen och kroppen ska orka och man behöver lägga sig tidigt för att orka med jobb mm.

Man måste inte vara som ”alla andra”

Man ska inte behöva göra saker för att man ”ska”, för att vara som alla andra eller för att andra ska tycka att man är intressant. Man måste göra det man själv mår bra av. Något annat är inte rimligt helt enkelt.

Så det är sällan jag har några särskilt spännande saker att berätta om mina helger – jag behöver helgerna för att få återhämtning och det är högsta prio.. Sköter jag inte sömn och annat så är jag snart utbränd. Heja, tråkighet liksom 🙂

Som yngre var det minsann annat 🙂