Fear of missing out

Känslan av att missa det ”riktiga” livet

Jag läste ett inlägg i en grupp jag är med i på Facebook, ett inlägg som berörde mig mycket. Personen mådde dåligt över att inte orka eller kunna leva det lyckliga liv man ”ska” leva så här års. Alla verkar ha ett fantastiskt liv, med fester, grillmys, familjemys, dagar på stranden och allt annat, som framför allt visas upp i sociala medier. Medan man själv låter livet rinna iväg mellan fingrarna och känner sig värdelös.

Känslan var så bekant att det skar i mig, har haft den så många gånger. Så förståeligt men så onödigt. Vi känner ju till begreppet FOMO – Fear Of Missing Out. Idag har vi så många möjligheter och så många val, vilket såklart är bra men samtidigt kan vara så stressande. Man vill vara med överallt hela tiden, rädd att missa något. Rädd att välja fel för det finns kanske något ännu bättre. Det riktiga livet pågår kanske alltid någon annanstans. Det här fenomenet dyker upp lite varstans, både i arbetslivet och privatlivet.

Sommaren kan kännas som en kravfylld årstid

Jag tycker det är viktigt att lyfta det här just nu, för sommaren är visserligen fin men samtidigt väldigt kravfylld. Särskilt för oss svenskar som gärna vill uppleva allt och få ut max av sommaren, som om det är den enda årstiden som räknas. För många är det ångestfyllt. Alla har inte samma förutsättningar och med sociala medier luras vi att tro att alla andra har ett perfekt liv med fantastiska upplevelser. Utanförskap och dåligt mående blir extra påtagligt.

Jag har själv varit där ett flertal gånger i livet. Fortfarande har jag av olika orsaker väldigt svårt för sommaren och föredrar hösten när man ”får” vara inne och bara vara.

MEN, med åren och har jag börjat omvärdera saker (vilket man dessutom tvingas göra när man drabbas av utmattningssyndrom). Jag går inte med på att låta några slags yttre krav diktera hur jag ska leva. Är det fint väder men jag inte känner för att gå ut, så stannar jag självfallet inne. Jag måste inte heller vara produktiv, rensa garderoben eller styra upp massa grejer. Jag är myndig och gör vad jag vill på min fritid. Jag vill inte ligga på Vätterstranden och sola (jag hatar för övrigt att sola, så sjukt tråkigt) så jag gör inte det.

Alla andra lever inte ett perfekt liv även om det ser ut så

Jag tror man får ta ställning till sådana här saker och ta beslut utifrån självmedkänsla. Dessutom måste vi inse en gång för alla att livet på sociala medier endast är det folk vill visa upp. Det är ju inte som att man lägger upp familjegräl, matförgiftningar eller dålig stämning till allmän beskådan. Men faktum är att detta också händer i folks ”perfekta” liv.

Och till dig som just nu deppar och känner dig värdelös för att du inte lever ett fantastiskt sommarliv – jag lovar att det inte alltid kommer att vara så här. Dessutom, försök släppa sociala medier och fokusera på dig själv. Var schysst mot dig själv.

Om en vecka har jag semester och jag tänker göra precis vad jag känner för även om det inte är särskilt tjusigt. Jag kan varmt rekommendera det!