Stress av sociala medier

Jämföra sig med andra i sociala medier är ohållbart och stressande

Det jag ska skriva om nu är jättesvårt, jag vet. Men det är verkligen viktigt för att förebygga onödig stress och utmattning.

  • Skit hur alla verkar ha det, särskilt på sociala medier. Det är inte deras verkliga liv du ser utan endast utvalda bilder och ögonblick de vill visa andra. Totalt onödigt att jämföra sig och stressa upp sig.
  • Du vet bäst själv vad du mår bra av och trivs med. Någon kommer alltid att ha åsikter om hur det ”ska vara” hur man än gör, så det är lika bra att köra sin grej.
  • Det är inte den som är mest upptagen, syns mest på sociala medier eller presterar mest som vinner i slutänden. Däremot är risken för att tappa fotfästet jävligt hög.

Yta och prestation på sociala medier

Det är inget hållbart liv vi (här i västvärlden kanske jag ska förtydliga) lever nu. Allt verkar kretsa kring yta och prestation. Det är dags att våga bryta mot det. Sociala medier är ett kapitel för sig. Jättebra att det finns, men det har liksom blivit mer ett forum för att tävla om vem som är mest ”lyckad”, snyggast osv. Vad händer om fler istället börjar lyfta att livet går upp och ned, att vi bara är människor?

När vi gör roliga saker eller har häftiga upplevelser så är det nästan mer fokus på att visa upp det än att faktiskt vara där. Det är så klart kul att lägga upp sådana saker, men det får inte ta över eller att man bara vill kolla likes och kommentarer. Vi har tillräckligt svårt att vara i nuet och fokusera idag som som det är.

Det har skrivits en hel del om undersökningar som visar att sociala medier är stressande. Framför allt drabbas unga tjejer av psykisk ohälsa kopplat till bilden av det ”perfekta livet” i sociala medier. Det är så tragiskt och onödigt.

Jag om någon älskar sociala medier och massa annat digitalt för den delen. Men jag är i fall glad att jag inte är ung idag. Man är så sårbar och har så lätt att bli påverkad. Det är ju lätt för mig att sitta här och skriva att man ska skita i vad andra tycker osv. Jag som hunnit få en massa självdistans och nästan blivit lite cynisk.

Men jag hoppas verkligen att utvecklingen kommer att vända.

Vill för övrigt tipsa om nedan artikel – hur du blir mer hållbar:

Hållbart är trenden – och nu är det dags att inkludera även oss stressade människor i den. För vi har faktiskt valet att ta tag i de där spända axlarna och de eviga att göra-listorna som rullar på repeat nätterna igenom. Låter det omöjligt? Börja med att byta ut ordet måste mot vill.

Källa: Stress del 2: Så blir du hållbar