Din energi går dit din uppmärksamhet är

Din energi går dit din uppmärksamhet är

Så – vad vill du lägga din energi på?

Som vi vet har vi ju en begränsad mängd energi som vi behöver hushålla med, så då vill man ju lägga den på rätt saker.

Jag har ju tidigare detta nya år skrivit om att 2019 var ett enda långt bakslag i utmattningen. 2020 har väl inte börjat så strålande heller och ingen annan kan eller kommer ju att hjälpa mig på rätt köl. Jag vet ju vad som behövs men behöver fokusera.

Gång på gång kan man behöva städa ut och lämna plats för det man vill ge energi till, smått som stort. Det funkar ytterst sällan så att man gör förbättringar och sen är det frid och fröjd resten av livet. Shit happens, liksom. Man tappar fokus, går bort sig inombords och påverkas av yttre faktorer.

Så här gör jag när jag gått vilse en smula:

Andas, landa och acceptera

Innan man överhuvudtaget kan vända en svacka behöver man tänka åtminstone lite mer klart. Pausa, avboka saker, andas för att få syre till hjärnan och resten av kroppen. Få distans. Inte hacka på sig själv för att man mår dåligt när man ”borde” må bra. Man ”borde” ingenting, mår du dåligt så finns det anledningar till det.

Självkänsla

För mig är det helt avgörande att vara medveten om hur jag ser på mig själv och att ifrågasätta mina automatiska tankar om vem jag är. Som ni fattar är de flesta inte positiva alls. Här är det superviktigt att verkligen fråga sig om upplevelse och tankar är realistiska, eller om det bara är inom mig.

Lever jag som jag vill eller efter andras åsikter?

Om jag skulle gissa så är det nog alltför många som kör på det andra alternativet, vare sig man vill erkänna det eller ej.

Alla vill vara omtyckta och accepterade, men ibland har det kanske ett för högt pris. Glöm inte heller att alla kan inte gilla en, strävar man efter det så tappar man bort sig själv totalt. Folk kommer alltid att ha åsikter vad man än gör.

Måste man vara ”framgångsrik”?

Alltså, jag känner att detta nästan kräver ett eget helt inlägg. Vad tänker du kring dessa frågor?

I den extremt prestationsinriktade tid vi lever i så är känslan ibland att alla ska vara framgångsrika. Yta är allt, syns du inte så finns du inte etc. Man ska vara allt och kunna allt. Är det konstigt att folk blir utmattade? 😛

Plus – vad är framgång? Är det att vara känd, är det att vara entreprenör eller influencer? Ha en chefsposition? Är det hållbart att överhuvudtaget sträva mot detta, när långtifrån alla har den kapaciteten eller viljan på riktigt? För ytlig framgång kommer och går, bekräftelse kommer och går. Vill man verkligen leva för andras bekräftelse? Det känns inte stabilt alls tycker jag, snarare väldigt svajigt då hela ens värde hänger på yttre faktorer.

Eller kan framgång vara att leva det liv du mår bäst av, på dina villkor?

Rensa ut, organisera och ge plats för det bra

Här tänker jag alla nivåer. Från att rensa garderoben eller förrådet till att städa i det sociala flödet du ser varje dag eller vad du tänker varje dag.

Vi utmattade har insett värdet av listor, men även du som inte är drabbad kan ha nytta av att alltid ha listor och kanske kalender med påminnelser för livets olika to do och kom-ihåg-saker. Detta hjälper hjärnan att släppa taget om dem och bli mindre stressad, kanske lämna plats för annat.

Vad behöver jag släppa taget om?

Helt enkelt, vad tjänar inte mig längre? Detta brukar jag se över i dessa lägen:

  • Kläder och saker jag inte använder och som bara tar plats
  • Mental input – sociala medier, e-post, nyhetssajter, negativa människor. Listan kan göras lång. Vad matar man hjärnan med egentligen, vad tar energi eller känns tjatigt?
  • Tankar och vanor som inte hjälper dig dit du vill. Det kan vara vad som helst beroende på vem man är, det viktiga är att lägga märke till dem och ifrågasätta dem.

Vad ska jag ge plats för?

Exempelvis:

  • Vad blir jag på gott humör av?
  • När känner jag att jag kan vara mig själv och slappna av?
  • När har jag ”flow”?
  • Vad vill jag lära mig?
  • Vilka rutiner kan jag börja med för att få regelbunden återhämtning och reflektion varje dag?
  • Vad vill jag göra mer av som jag inte lämnar plats för idag?

Planera men ställ inte för höga krav

Man behöver en plan att falla tillbaka på och som hjälper en fokusera när man tappar bort sig. Jag har dels den plan jag skapade när jag gick en behandling för utmattade, samt att jag samlar idéer, tankar, inspirerande människor och visioner på denna Vision board.

Igen: Man ska inte slå på sig själv för att det här behövs göras om och om igen under livets gång. Ibland måste man se över och revidera sitt liv helt enkelt, något som också blir extra viktigt när man drabbats av utmattningssyndrom. Det är ju verkligen ett tecken på att man levt ett liv man inte mår bra av.