Mata hjärnan med rätt tankar och input

Det vi matar hjärnan med är lika viktigt som det vi äter

Jag har mer och mer börjat sålla vilken input jag vill ta emot i form av nyhetsflöden, sajter, sociala medier och annat. Inte bara för att det kan bli för mycket, utan att för jag vill ha lugn och ro inombords. Ha ett mindset som känns sunt och hållbart, inte fastna i negativa spiraler och tankar som inte tillför något av värde. En klok människa sade en gång till mig: ”Var väldigt noga med vad du tänker för tankar, de formar dig och ditt öde”.

Jag vill ge min själ rätt näring.

Dålig input ger dåligt mående

Inte dålig näring som lägger sig som en sur klump man mår illa av, som när man till exempel frossar i dåliga nyheter eller folks elakheter på nätet. Jag undviker numera till exempel Flashback, då jag inte pallar med folks hat och cyniskhet.

Inte heller en massa ”tomma kalorier” som när man planlöst scrollar sociala medier utan att egentligen få ut något av det. Visst kan det ha sin plats ibland, men inte hela tiden så fort man får en stund över.

Det var någon någonstans som en gång kallade det ”mental hygien” vilket är ett bra uttryck också.

Att lära sig se igenom tidningsrubriker

Kanske är det något man lär sig med åren, vad man blir negativt påverkad av och vad som istället ger en bra känsla inombords. Jag har i alla fall blivit mycket lugnare sedan jag medvetet börjat välja bort saker.

Här ingår även att vara källkritisk och exempelvis inte gå på kvällstidningsrubriker som egentligen bara är till för att locka till klick eller köp av papperstidningen, något som bara eskalerat med mer och mer sensationslystet innehåll. Ofta spelar de på rädsla och gör stor dramatik av typ ingenting. Man kallar normalt vinterväder för rysskyla och snökaos, eller så har vi dolda sjukdomar vi ska passa oss för.

Man ska komma ihåg att dessa i första hand är vinstdrivande företag och de skriver om sådant folk vill läsa, genom att spela på känslor. Skulle media rapportera eller skriva om positiva nyheter så skulle det liksom inte vara lika spännande. De måste bygga dramatik för att få läsare och i det ingår att göra oss stressade och ångestfyllda.

Att lära sig se igenom sociala medier

Vi har ju även det här med sociala medier, som så många mår alltmer dåligt av. Jag hoppas att vi alla mer och mer börjar inse att alla lyckliga, glamorösa inlägg inte speglar verkligheten. För visst väljer väl du också ut noga vad du lägger upp? Oftast inte den osminkade sanningen liksom.

Men vi reagerar alla olika på olika saker. Hur tänker du kring din mentala hygien eller att mata själen med rätt näring? Behöver du sålla bort något och i så fall vad? Vad behöver du mer av?