Utmattning drabbar de starka

Det är inte de sköra som drabbas av utmattning

Jamen då blev det fredag igen!

Hur går det här då? Jag sitter mest och petar med utseendet på bloggen, det är så kul och rogivande att pyssla med på lediga stunder. Men det vore kanske bra att skriva något innehåll också 😉

Marie Åsberg – pionjären inom utmattningssyndrom

Jag skulle vilja ta tillfället i akt och lyfta fram Marie Åsberg, en känd psykiatriker och forskare som är en pionjär inom kunskap om utmattning. Hon startade upp ett projekt 1998 då man såg den första ”epidemin” av utmattningssyndrom, vilket var en följd av 90-talets ekonomiska kris då det gjordes enorma nedskärningar.

Hon är en av de som bidragit till det vi vet om hur hjärnan och andra system i kroppen som påverkas av stress fungerar på en som drabbats av utmattningssyndrom. Så även kunskapen om att depression och utmattning inte är samma diagnos. Jag stör mig ju på när folk tror att det är så, som ni vet.

Hon slår även sönder myten om att det är de svaga som drabbas av utmattning. Det är precis tvärtom, man måste vara väldigt driven och stark för att kunna köra slut på sig själv så till den milda grad.

Kika gärna in på länkarna nedan och läs mer! Ha en underbar fredagskväll 🙂

”Det är inte de sköra som drabbas av utmattning, utan tvärtom de starka. De som har ambitioner och empati och tänker: Det går ett tag till. Ett tag till. Till dess att det inte går alls.”

Länkar:

Pionjären Marie Åsberg ger hopp åt alla stressade – Modern Psykologi

Så undviker du den farliga stressen – Tidningen Hälsa