Vägen ur utmattningssyndrom

Bakslag och 9 myter om utmattningssyndrom

Jag var hemma hela den gångna veckan. Det började med att jag hade huvudvärk hela förra helgen, frös och kände mig febrig. Inledde veckan hemma sjuk och mådde eländigt.

Sedan så har kroppen gett tydliga tecken på bakslag i utmattning senaste tiden, även om de flesta symptom varit luddiga. Men en ständig sjukdomskänsla, yrsel och en spänningsnivå i musklerna som inte är av denna världen. Ansiktet hade fastnat i ett spänt läge, jag kan ju inte bita ihop ordentligt längre eftersom jag lagt botox i käkmusklerna. Men då fanns det tydligen andra sätt att spänna sig…

Lägg sedan en risig mage på det som grädde på moset.

Och det var bara det fysiska.

Mentalt kändes allt som en uppförsbacke och med en ständig önskan att få vara ifred. Så kan man väl sammanfatta det.

Stress gör att du inte tänker klart

I samråd med min närmaste chef blev det till slut en hel vecka hemma. Det kanske inte låter så mycket, men jag måste säga att jag ändå fått tid att bara landa inombords och börja tänka klarare. Just det där med att tänka klart är en betydande faktor, upplever jag. När man är mitt uppe i saker och inte tar sig tid att reflektera, blir man så stressad att man inte kan tänka klart. Stress påverkar ju hjärnkapaciteten rejält som vi alla vet 😛

Bakslag i utmattning hela 2019

Hela förra året har i princip varit ett bakslag i varierande grad. Jag har fortfarande inte formulerat helt vad som orsakat bakslaget, utöver en ny och lite otydlig roll på jobbet.

Men jag känner nu att min mentala inställning till tillvaron och mig själv hade spårat ur. Jag fastnade i en extremt negativ spiral. Mitt mindset har varit katastrof under en längre tid.

I vanlig ordning har jag inte heller tagit hand om mig med pauser eller att inte snöa in för hårt på saker. Jag har så otroligt svårt att hushålla med min energi!

Planera in återhämtning

När jag sökte hjälp 2016 så gick jag en typ av gruppterapi som var väldigt praktisk. Man fick lära sig göra veckoplanering med en bra fördelning mellan måsten och återhämtning. Alltså planera in block med återhämtningstid. Jättebra!

Problemet var att jag hade otroligt svårt för scheman, efter flera års schemalagt liv med träning och tävlingsdieter. Jag fixar fortfarande inte det. Men på något sätt måste jag ändå följa någon struktur när det gäller aktivitet, för om jag bara går på känsla så tömmer jag energiförrådet totalt.

Mer lättsamhet 2020

I veckan har jag sovit en hel del, kollat Youtubeklipp (det är något jag typ aldrig gjort innan) och bara försökt känna in vad jag behöver för stunden. Jag har rensat lite i min dagliga input, i form av nyheter och flöden. Kollat på sånt som är lättsamt och ytligt (jag älskar bland annat sminktutorials, haha). För jag behöver mer lättsamhet i mitt liv, har en tungsint och grubblande sida som alldeles för lätt tar över och blir dominerande.

Kommande vecka ska jag i alla fall jobba, det blir några dagar i Göteborg då jag bland annat ska vara med på en stor konferens. Det blir kul men intensivt, så nu får jag öva på att hushålla 😉

Jag har även en del jobb som samlats på hög, men jag vägrar hetsa upp mig över det. Varför? För jag är så less på det här livet med inre stress och prestationsångest. SÅ LESS. Det räcker nu, jag vill ha en sundare och mer lättsam inställning till typ allt. Det får bli mitt löfte inför 2020 och därefter.

Myter om utmattning

Mitt andra löfte, eller snarare mål, är att sprida fakta om utmattningssyndrom och bidra till att det tas på större allvar. Att döda myter är ju en bra grej – klicka nedan och läs!