Hälsa

Utmattningssyndrom – testet som visar din status

Jag vill verkligen under detta år sprida ordet om att utmattning är en riktig sjukdom som främst drabbar funktioner i hjärnan, men också andra delar av kroppen såklart. Det ska INTE förväxlas med depression, vilket jag tycker att det ofta gör idag. Troligen för att det går under begreppet ”psykisk ohälsa”?

Eller för att nedstämdhet och depression ofta blir en följd av utmattning.

KEDS-testet

KEDS-testet, framtaget av Karolinska, används inom sjukvården och är ett självskattningstest som visar om man är i riskzonen för utmattningssyndrom eller redan har gått över gränsen. Jag gjorde testet 2016 när jag äntligen sökte hjälp. Gränsen går vid 18 poäng och jag hade 27…

Jag har inte gjort det på ett tag, men senast hade jag 23. Så jag är ju inte helt återställd om man säger så, jag har ju mina bakslag.

Vill du testa dig samt få del av information i ämnet, gå till testet nedan.

Är du för stressad? Ta dig själv på allvar. Med hjälp av KED-skalan (Karolinska Exhaustion Disorder Scale*) kan du själv testa om du är i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom. Du får också ta del av vårt informationsmaterial om stress. Testet omfattar 9 frågor och tar ca 5 minuter.

Stresstest | Hjärnfonden

2 Comments

 • Sofie
  24 mars, 2020 at 10:20

  Hej! Jag fick 27 poäng och jag känner sån otrolig ledsamhet när jag läser detta. Min kurator vill inte kalla mig för utmattad.. hon tar mig inte på allvar… hon säger varje gång att ”du ser ju så bra ut”. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är så trött att det gör ont i själen och när energin är slut för dagen bryter jag ihop och börjar gråta. Var det någon som tog dig på allvar när du fick 27? Har du någon kommentar om det med utseendet? tack <3

  Reply
  • Camilla
   31 mars, 2020 at 18:11

   Hej Sofie. Min psykolog som gjorde testet på vårdcentralen tog mig på allvar och hjälpte mig komma till en behandling. Jag blir otroligt arg när jag läser om din kurators ord kring utseendet, för det har inget med sjukdomen att göra. Utmattning syns inte utanpå och hon saknar uppenbarligen kunskap. Försök att få komma till en läkare och hänvisa till testet! Kram!

   Reply

Leave a Reply