Frisk från utmattningssyndrom

Bli frisk från utmattningssyndrom – går det?

Jag har gått en behandling för utmattningssyndrom sedan i höstas. Det är en sorts gruppterapi där vi planerar in återhämtande aktiviteter i vardagen så att det blir en bättre balans mellan energitagande och energigivande. Under träffarna varannan vecka följer vi upp hur hur de senaste två veckorna varit, vad som fungerat bra och mindre bra.

Rätt tillfälle för återhämtning kommer inte av sig själv

Det som är viktigt är att faktiskt följa det man planerar och inte gå på känsla. Bara göra. Vi har gått på känsla innan och det har gjort att vi till slut stressat sönder vårt system.

Hur konstigt det än kan låta så kan det för oss högpresterande kännas motigt att plötsligt göra något återhämtande. Det kan rentav kännas som slöseri med tid och man känner att det finns ”viktigare saker att göra”. Eller ”jag måste bara göra det där först” eller ”jag väntar tills livet blir lite lugnare”. Och så vidare.

Livet kommer inte att bli lugnare. Det kommer hela tiden nya saker. Det kommer aldrig att komma ”rätt tillfälle”. Man måste själv skapa strategier och förenkla för sig, så att man har utrymme för återhämtning. Planera in block för måsten och block för sånt som är roligt och avkopplande. Be om hjälp.

När man börjar med detta, att bara göra trots att det är ovant. Då sätter man bollen i rullning mot en inre förändring och återhämtning.

Det kommer kännas ovant, men hade det varit enkelt så hade ju ingen drabbats av utmattning?

Frisk från utmattningssyndrom?

I måndags så sade vi att nästa behandling preliminärt är min sista, därför att jag kommit så pass långt med att få en balans i min vardag. Jag har lagt upp strategier för att minska stress och jag har avsatt tid till sådant som får mig att må bra. Jag börjar få tillbaka livsgnista, nyfikenhet och glädje och jag vill gärna fortsätta så här. Jag har fått tänka om när det gäller en del, bland annat har jag en annan attityd till min träning idag. Självkänslan är också något jag jobbar med-

Kan man bli frisk från utmattningssyndrom? Ingen vet säkert. Troligen har man en högre känslighet i livet efteråt. Man har haft mönster som gjort att man kört slut på systemet och det gäller att vara medveten och vaksam. Man måste ofta göra ganska rejäla förändringar i tänk och beteende, sedan får man ha strategier för att upprätthålla det nya. Det är inte lätt men det går.