Hjärntrötthet och stress

Att undvika hjärnstress – veckans framsteg

Jag är en person som vill framåt, som vill utvecklas. Jag vill känna att jag är bra på något, ja helst bäst. I kombination med en i grunden riktigt dålig självkänsla kan det lätt sluta med utmattningssyndrom. Hela jag är liksom en grogrund för att bli utbränd.

Strategi mot hjärnstress

I år vill jag lära mig nya saker igen och det innebär att jag skalar ned andra saker. Förr hade jag velat göra allt på en gång förstås. Nu lägger jag vissa vardagskrav åt sidan och har dragit ned på träningen eftersom mycket träning stressar mig när jag har annat jag behöver fokusera på.

Alla har sina olika små vardagskrav och stressfaktorer, jag har mina. Det är så viktigt som utmattad, eller helst innan för att förebygga, att börja se och ifrågasätta dem. Och därefter förenkla sitt liv så mycket det går.

Vi är inte gjorda för att ha en massa bollar i luften och ha koll på allt, hur coolt det än kan verka utåt. Vi behöver inte bli nådda 24/7 eller vara ktiva på alla sociala medier hela tiden. Hjärnan måste vila, vi behöver ha händelselösa stunder. Ha ”tråkigt”. Annars går det åt helvete till slut. I bloggen En psykiaters funderingar finns några reflektioner kring koncentrationsförmåga och hjärnstress.

Jag väljer sedan flera år tillbaka att ha min telefon på ljudlöst. Jag vill välja själv när jag ska bli nådd. Det finns såklart nackdelar med det, om något akut händer. Men jag kollar den väl hyfsat ofta ändå. Det är bara det att jag inte vill vara tillgänglig hela tiden. Detta är en av många små vardagsstrategier för att vila hjärnan.

En utmaning och övning i koncentrationsförmåga

I veckan var jag på en utbildning i Stockholm. Jag jobbar med digital marknadsföring och vill nu i år ta några Googlecertifieringar. För att det ska fungera måste jag alltså ha det lugnt omkring mig i mitt liv och göra plats för nya kunskaper. Det känns som att den strategin har fungerat väl faktiskt, jag kunde fokusera riktigt bra under föreläsningen! Det var väl någon gång på eftermiddagen som jag tappade det några gånger.

Efter utbildningen fick man välja om man ville sitta kvar och göra provet eller vänta till ett annat tillfälle, då provet ändå ligger online. Jag ville testa i alla fall. Och förutsättningarna var nu så här:

  • Man skulle göra provet på tid
  • Det var på engelska, vilket egentligen inte är något problem men en något högre tröskel
  • Man måste vara observant på svarsalternativen då de kan försöka trolla lite med ens hjärna
  • Folk satt och babblade i bakgrunden

Men vet ni vad? Jag var så bestämd på att göra detta till en övning i att fokusera att det gick över förväntan att koncentrera sig och tänka. Man hade 90 minuter på sig och jag gjorde det på dryga 60. Sedan klarade jag inte de 80 procent som krävs för att bli godkänd, men jag landade på 78 och det får ju anses som helt ok. Provet kan man göra om hur många gånger som helst så det är inget bekymmer.

Känslan att kunna koppla bort ovidkommande saker och göra det jag tänkt mig. Att ha en strategi för att undvika hjärnstress. Det tar tid att komma fram till hur man ska göra, vad som funkar för en själv. Men det går!