Ifrågasätt dina måsten

Omvärdera och ifrågasätt dina måsten

Även om jag ibland kan sakna den jag var innan utmattningen, så kan jag bara inte gå tillbaka till det sättet att tänka och göra. Det fungerade ju uppenbarligen inte. I det här läget är det viktigt att ifrågasätta vad man gör och hur man tänker. Det är inte helt enkelt men det går.

Släpp taget om onödiga krav för mer frihet

När man har en massa saker i vardagen som man gör, för att ”DET SKA VARA PÅ ETT VISST SÄTT”, men känner att det egentligen är väldigt motigt och tröttande – då är det dags att fråga sig varför. På riktigt alltså. Så länge du gör som du gjort tidigare kommer inget att förändras. Vare sig hos dig eller din omgivning.

Som utmattad är det viktigt med rutiner, men själv hade jag under många år lagt mig till med rutiner som blivit måsten, men som egentligen bara var måsten uppfunna av mig. Även om det kändes som självklara vanor, gömmer det sig ofta mönster här och var som blir onödig stress.

Att sänka kraven är inte att ge upp

Börja förändra små, små saker så sätter det bollen i rullning och öppnar dina ögon mot fler saker som kan förenklas.

Ifrågasätt kravnivån du ställer på dig själv och hur det ”ska vara”. Att ha självinsikt, ta hand om sig och be om hjälp är att vara stark. Det krävs mod för att släppa fasaden. Några i din omgivning kanske inte tar emot det på ett bra sätt och andra kanske stöttar dig mer än du tror.

Bakslag och ”återfall” kommer tyvärr att komma, men det gäller att börja någonstans!