Återfall i utmattningssyndrom

Hur ska man undvika återfall i utmattningssyndrom?

Under de senaste årens utmattningsresa har jag varit tvungen att trappa ned på all den här viljan jag har inom mig, att inse mina begränsningar. Efter ett tag blir en sådan som jag rätt rastlös. Och så fort jag känner mig lite mer alert är jag igång igen. Blir nästan manisk och ska uträtta så mycket, allt till 200 procent ungefär. När jag överdrivit något ett tag så blir jag plötsligt skittrött på det, hjärnan är helt kaputt och återfallet är ett faktum.

När man inte får några varningssignaler på utmattning

Varför är det så lätt att trilla dit igen? Det är som att det kommer smygande och man inte hinner med förrän det är för sent.

Jag läste ett intressant inlägg om återfall och det handlar om att adrenalinpåslaget är troligen så högt i dessa lägen att man tror att allt är frid och fröjd. Man får helt enkelt inga varningssignaler och då är det svårt att stoppa.

Sedan tar adrenalinet slut väldigt fort och då har man kanske redan förbrukat så mycket energi att man ligger minus på kontot? Jag vet inte. Hoppas att det kan komma mer forskning kring vad som händer när utmattade får sina återfall gång på gång.

Jag har ju inte lust att hålla på så här utan vill leva och utvecklas utan att ständigt spåra ur. Jag vet ju att det funkar när jag följer min plan. Planen handlar om att inte gå på känsla, att kunna pausa även när man ”får feeling” och allt känns på topp. Det kan verka tråkigt att följa rutiner på det sättet men det är helt nödvändigt. Hushålla och vara smart även om det känns trist tror jag är det bästa för att undvika återfall. Vad tror ni?