Appar för mindfulness i mobilen

Appar för mindfulness och meditation

Jag vet inte om man kan kalla mig tekniknörd egentligen, men just nu känner jag mig betydligt mer motiverad att faltiskt avsätta tid för meditation. Jag har laddat ned Mindfulness Appen och appen Calm: Meditation to Relax, Focus & Sleep Better.

Andningsövningar i appen

Eftersom jag inte hunnit använda dem fullt ut ännu utan bara hunnit testa andningsguiden i den sistnämnda så kan jag inte recensera dem direkt. Men alltså – grymt med en app som säger till när man ska andas in, håll och andas ut. Ja, för vissa är det faktiskt svårt även om det borde vara enkelt 🙂

Nedan ser du startsidan till vänster och ett av momenten i den guidade andningen till höger:

Den förstnämnda, Mindfulness Appen (blir inte klok på om det är särskrivet, hehe), blev jag rekommenderad på den behandling jag gått på varannan måndag sedan i höstas. Den ser också väldigt trevlig ut.

Öva på koncentrationsförmåga

Att hålla på med mindfulness och meditation är ju i första hand inte med målet att slappna av, även om det är en välkommen biverkning. Det handlar mer om att öva på närvaro, koncentration och fokus. Något som man tappat när man är utmattad eller utbränd. Sedan handlar det också om en accepterande attityd, exempelvis att observera och acceptera störande och jobbiga tankar för att sedan släppa dem. Istället för att flrtränga och tänka ”jag får inte tänka på…”.

I Calm-appen finns meditationer för fokus, självkänsla och annat. Dock måste man betala för flera av dem. I Mindfulness Appen kan man schemalägga meditationer och få påminnelser. Man kan dessutom välja från 3 minuter och uppåt, perfekt om man inte kan avsätta jättemycket tid.

Appar är ett perfekt stöd för meditation

Man kan så klart bara sätta sig och meditera utan hjälpmedel också, men jag tycker det är svårt. Är man nybörjare behöver man komma in i vad det handlar om och prova lite olika sätt för att komma fram till vad som passar en bäst. Har man drabbats av utmattningssyndrom så har man oftast otroliga problem att fokusera och då är det verkligen skönt att bli guidad.

Det finns förstås en uppsjö appar för detta. På sajten Appfokus finns tips på bra appar och i bland annat några bra appar för meditation. Kanske finns även där någon som är värd att prova!

Nu tror jag minsann att jag ska ta med mobil och hörlurar till soffan, dra igång värmefilt och utforska meditationerna i apparna 🙂