Huskvarna i februari

Okunskap om utmattning och några vinterbilder

Ja, men kanske dags att skriva lite då 😉 Har ju flyttat bloggen och då passat på att göra en liten ”redesign”. Sedan dess har jag fortsatt pilla med utseendet, vilket jag tycker är sjukt kul och det är dessutom återhämtning för mig. Terapi kanske man kan säga. Vissa pysslar i trädgården, virkar eller målar. Jag sitter med WordPress 😛

Vinterbilderna i detta inlägg har min sambo tagit, vi trotsade kylan för en snabb utflykt i lördags. Solen var ju ändå framme och den har man inte sett mycket av senaste månaderna. Visst blir det ändå rätt fina bilder sådana dagar?

Utmattning behandlas som depression

Jag har senaste tiden fått en del kontakt med människor som frågar eller bara vill berätta om sin situation. Det som ständigt slår mig, och som även gör mig förbannad, är okunskap som leder till fel bemötande och ökat lidande hos den som är utmattad. Framför allt att man envisas med att behandla utmattning enbart som något psykiskt, som depression eller det begrepp jag har så svårt för – ”psykisk ohälsa”.

Ja, depression kommer ofta tillsammans med utmattning. Bland annat för att långvarig stress minskar produktion av serotonin. Plus att det naturligtvis är fett mentalt jobbigt att vara utmattad…

Men då ska alltså en helt utmattad hjärna sätta sig hos en psykolog och bena ut varför hen mår dåligt. Det kanske är bra att få prata med någon i vilket fall, men i första skedet…jag vet inte. Det enda jag ville var att få vara ifred och återhämta mig. I lugn och ro. Är det inte så att man tänker mer klart och är mer mottaglig för eventuell terapi när man fått landa ett tag? Säkert individuellt, men jag tänker också på den hets jag märker hos många att snabbt hitta lösningar för att komma i fas igen. För utmattningssyndrom finns dock ingen quickfix tyvärr.

Utmattning är inte en känsla eller en upplevelse

När man då flummar kring sjukdomen på det här sättet så verkar den betraktas av många som någon känslodriven upplevelse. När utmattning är i högsta grad en sjukdom som sätter fysiska spår. På hjärnan, nervsystemet, hormoner och annat.

Jag blir i alla fall glad när jag läser att det ändå görs saker för att hitta sätt att mäta sjukdomen. Allt ska ju vara mätbart liksom. Så klicka in och läs om forskningen som med hjälp av AI ska kunna mäta hur utmattningssyndrom syns i hjärnan!

Analys av utmattade hjärnor med AI

Metod för att mäta utmattning saknas. Nu satsar Afa fyra miljoner på forskning som med hjälp av artificiell intelligens ska ta fram en metod.