Mindre stress med struktur i vardagen

Minska stress och vila hjärnan – en förenklad vecka

…eller ja, hyfsat strukturerad i alla fall.

Jag har ett jobb med väldigt många bollar i luften. Med en hjärna som inte är helt hundra efter utmattningen måste jag ha en SUPERENKEL vardag. Inte för mycket logistik hit och dit, inte för mycket fixande med mat eller annat under veckan, en relativt ordnad miljö där det är lätt att hitta saker utan att behöva fundera.

Så här planerar jag veckan på söndagen

Nu fattar jag att inte alla har den möjligheten att styra arbetsuppgifter som nedan, men ändå.

  • Kollar kalendern: Vilka möten eller andra bokade tider har jag, vilka eventuella resor ska göras? Har jag bokat bussbiljett (om jag ska till Göteborg) och löst annat praktiskt så att jag inte behöver tänka på det under veckan?
  • Kollar igenom mitt veckoschema som jag skapat i Trello där exakt allt hamnar, från arbetsuppgifter och mail till tandläkartider (inte en chans att jag kommer ihåg saker annars). Sätter upp mest prioriterade uppgifter per dag och försöker lämna luft för så kallade ad hoc-grejer, alltså oväntade inkommande uppgifter som måste lösas (och de kommer garanterat)
  • Ser till att alla nödvändiga matvaror handlats hem för veckan samt förbereder lite matlådor, dock inte lika stor omfattning numera när jag jobbar mycket hemma

Förbereder på kvällen inför nästa morgon

Om jag säger att jag inte är den vassaste kniven i lådan på morgonen så är det en grov underdrift. Jag är i princip en zombie där enbart reptilhjärnan funkar. För x antal år sedan var jag som en jävla maskin med stenkoll från att väckarklockan ringde (inte konstigt man blev utmattad va?) men numera är jag helt dum i huvudet när jag vaknar. Som om någon tryckt på en återställningsknapp under natten.

  • Jag gör i ordning kaffebryggaren på kvällen med vatten och kaffepulver, så jag bara behöver trycka på när jag kliver upp.
  • Om jag ska iväg och jobba måste väskan vara färdigpackad, inte ens chans att jag får mes mig allt annars
  • Likadant med kläder, de måste läggas fram kvällen innan om jag ska ha en sportslig chans att se någorlunda respektabel ut

De här behoven har blivit mer och mer tydliga under åren, jag måste helt enkelt vara väldigt strukturerad för att i slutänden vila hjärnan och slippa stress.

Vad är dina strategier för att förenkla för dig själv?