Digital stress

Följer den digital stressen med in i semestern?

Många av oss kollar mobilen stup i kvarten och då hänger beteendet antagligen med på semestern också. Vi har fått ett omåttligt och i mångas ögon osunt behov av att kolla om ”det hänt något” sedan sist vi kollade av internet eller sms. Sociala medier och e-post samt övriga flöden och nyheter.

Jag skrev ju nyligen om hur folk som besökte Trädgårdsföreningen i Göteborg stod med blicken klistrad i mobilen istället för på omgivningen och sällskapet. Vi snackar inte några få utan kanske tre fjärdedelar av besökarna. Hela familjer som glodde på varsin telefon.

Jag är väl ungefär lika fixerad själv. Den här semestern har jag dock känt mycket mindre behov än annars, framför allt av sociala medier. Jag pallar bara inte. Kanske orkar jag kolla av cirka en gång om dagen. Det är inget jag bestämt mig för utan jag känner bara ett desperat behov av att vila hjärnan. Det är faktiskt jätteskönt! Internet finns kvar även om jag väntar något dygn. Inte har jag missat jättemycket heller.

Hur ofta behöver man egentligen kolla mail eller sociala medier?

Men kanske måste man bestämma sig för vilken nivå man orkar ligga på? Jag vill inte moralisera eller säga vad andra ska göra, men känner man den här digitala stressen och att man inte har balans så kanske man ska ta sig en funderare. På vad det egentligen ger att kolla Facebook var femte minut, eller vad man nu kollar. Stänga av notifieringar och välja själv när man vill kolla.

Och kanske måste man inte visa omvärlden vilka fantastiska upplevelser man har hela tiden på semestern, utan faktiskt uppleva dem istället?

Hur hanterar du dina ”digitala flöden”?

”Digital stress är vad som följer när mejl, sociala medier och nyhetsflödet kallar på din uppmärksamhet dygnet runt, när telefonen är det första du sträcker dig efter när du vaknar.”

Källa: Boom för böcker om digital stress | SvD