Tips för koncentration och fokus

3 praktiska tips för avslappning, närvaro och fokus

De få positiva sakerna med att vara utmattad eller bara må jävligt dåligt är att lära sig saker, hitta verktyg för att hantera sina issues.

Jag tänkte bara dela med mig av några handfasta tips och verktyg jag hittat som hjälper eller lindrar, dels för stunden men även i längden om man tillämpar dem regelbundet förstås. Dessa är för att hantera fysiska spänningar, koncentrationsproblem och svårigheter att varva ned.

  1. Andning för akut stress: Tre djupa andetag – tillräckligt få för att kunna ta till lite akut när man är sjukt stressad, men har du mer tid så kan du göra upp till tio stycken eller fler. Du får ner pulsen och den värsta akuta stressreaktionen. Andas in medan du räknar till fyra, håll andan och räkna till två, andas ut långsamt medan du räknar till åtta.
  2. Andning för att bli närvarande: Här behöver du inte styra andningen utan bara följ med tio andetag, hela vägen in och hela vägen ut. Irrar tankarna iväg? Bara fortsätt där du minns att du var eller börja om. Eller bara kör på så länge du vill. Övningen heter ”andningsankaret” i mindfulness-sammanhang och du kan ta till den när som helst och var som helst för att bli närvarande här och nu.
  3. Fokusera blicken: Jag lärde mig en riktigt bra grej när jag gick på yoga en period. Fäster man blicken på något så blir det även lättare att fästa tanken. Testa – irrar du mycket med blicken? Öva dig på att ha den stilla och se vad som händer med dina tankar och ditt fokus.