Hitta balans efter utmattning

Det där med att ”hitta” balans

Så då är första jobbveckan efter semestern avklarad. Jag tycker att det har gått över förväntan. Man känner sig ju lite som en praktikant första dagarna. Man jag har fått ganska vettiga saker gjorda samtidigt som jag har försökt tänka på välmåendet. Den berömda balansen ni vet 😉

På jobbet denna vecka har jag varit noga med små pauser då jag för några minuter gör något helt annat. Jag tänker framför allt på andningen. Herregud, hjärnan måste ju få syre!

Utmattning har inga varningsskyltar

Men det är ju så lätt att dras med. Snart är cirkusen igång, det ska startas projekt och kickoffas hit och dit. Alla fina intentioner om balans och välmående glöms bort.

Innan sommaren var jag helt kass på att ta pauser och jag jobbade även hemma ibland efter jobbet. För så gör jag ibland när jag blir besatt av något, eller är så inne i något projekt att det är det enda jag tänker på.

Det straffar sig dock som vi alla vet, ofta märker man det inte förrän det redan gått för långt. Det kommer ju som sagt inte upp någon varningsskylt när man stressat eller gjort för mycket, livet funkar inte så.

Mer balans genom att välja bort

Jag tror inte att det där med balans är något man ”hittar” och sen flyter allt på. Jag tror att man får ”göra balans”, framför allt genom att sålla och välja bort. Man kan inte vara allt, man kan inte göra eller kunna allt. Man behöver inte veta eller hänga med i allt. Vi har ett begränsat konto av energi ju.

Detta sållande ger plats för annat som förhoppningsvis ger mer energi. Sedan får man löpande hålla på så här. Utvärdera, sålla mer. Upptäcka nya energikällor.

Spara inte all återhämtning till semestern

Man kan inte hetsa runt som en galning hela året och sedan tro att allt ska repareras under sommarsemestern. Det fungerar helt enkelt inte bra alls. Bättre att ta små ”minisemestrar” under året, som det står om i artikeln nedan. Är det något man ska lägga till i sin vardag så är det sådana stunder!

Du klarar inte av att återhämta dig på fyra veckor om du är superstressad resten av året. Hemligheten är att skapa rum för återhämtning i vardagen.”