Självmedkänsla och compassion

Om självmedkänsla och kraven på sig själv

Det finns ju så pass mycket yttre stress idag, att det sannerligen inte behövs inre stress också. Men den inre stressen med dålig självkänsla samt att vara hård och kritisk mot sig själv är kanske den värsta stressfaktorn för många. Något som bidrar otroligt mycket till stress och utbrändhet. Så är det i mitt fall till exempel.

Känslan av att man hela tiden kunde ha gjort mer och bättre. Att alla andra ”kommit längre”, kan mer och är bättre helt enkelt. Det håller inte att tänka så – dags att börja ifrågasätta!

Jag ramlade över denna artikel från Tidningen Hälsa. Christina Andersson, en forskare och lärare i självmedkänsla, och compassionfokuserad terapi, säger så här:

– De faror som finns idag är sällan vilda djur. Istället är det en enorm mängd av yttre och inre krav och förväntningar som ger oss stress. Hjärnan förstår inte heller att det är skillnad på det vi tänker och det vi gör. Våra negativa och stressiga tankar uppfattas därför som ett nästan lika stort hot som ett vilt djur på väg att attackera oss. 

– Kraven på oss själva är individuella och ofta specifika: Varför lyssnade jag inte mer på mitt barn när vi åt frukost, varför ansträngde jag mig inte mer med den där rapporten etcetera. Det blir ett akut stresspåslag i oss av de inre kraven som gör att vi går in i ett beredskaps- och hotläge i kroppen. Det gör oss nedstämda eller anspända. Om kraven är konstanta är vi alltid i det läget.

Hela artikeln här: Släpp kraven på dig själv!