Utmattning som konst

Att uttrycka stress, utmattning och mental utveckling i bild

I helgen hälsade jag på ett par vänner, dels för att den ena är duktig på hår. Det var dags att färga min utväxt och jag orkade bara inte. Så det var lyxigt att få det fixat!

Hon är även konstnär, plus att hon varit utmattad och dras med vissa symptom ännu. Även om det blivit mycket, mycket bättre. Vi båda har gjort en varsin rejäl inre resa senaste åren kan man säga.

Symptom som fortfarande hänger kvar är att man inte pallar hur mycket intryck, socialt umgänge eller ljudintryck som helst. Bilden högst upp i detta inlägg föreställer en tavla hon målat som illustrerar just det. När man kommit till ett stadium av hjärntrötthet, så kan minsta grej kännas precis så där. Alla är ”på och tjatar”, alla ljud är jättehöga och det är bara för mycket så att man inte kan tänka klart.

Tavlan ovan, en triptyk, heter ”All that sounds”.

Att uttrycka utmattningssyndrom som tema i bilder

Vi pratade en del i lördags och kläckte en liten idé om samarbete – få se vad det leder till. Hon blev i alla fall inspirerad att måla en serie tavlor som illustrerar utmattningssyndrom. Det finns så många sätt att uttrycka det på och ord räcker inte alltid till. Ibland är ju en bild totalt klockren, eller vad tycker ni?

Konst med människan i fokus

Jag har faktiskt gjort hennes webbplats och för den som gillar bra konst (vem gör inte det?) finns mycket att utforska där. Människan är i fokus i verken, vilket ni kommer att märka. Se mer på Art by Anne Degeryd. Bor du i Jönköpingstrakten kan du besöka Södra Vätterns konstrunda i helgen där Anne ställer ut i Bankeryd.