Bromsa innan utmattning

Att avgöra när det är dags att bromsa

Ja, hur vet man när det är dags att dra i handbromsen? Vi som en gång drabbats av utmattningssyndrom är ju vana att bita ihop och stänga av eventuellt dåligt mående. Annars hade vi ju inte blivit sjuka.

Symptom på utmattning

Som jag skrivit om innan så dyker det ju inte direkt upp någon varningsskylt om att man bör bromsa. Det smyger sig på och att exempelvis vakna med huvudvärk var och varannan dag blir det nya normala. Man vill ju inte vara en klen gnällspik som känner efter för mycket – eller?

För mig var det i stort sett tvärstopp att jobba i måndags morse. Diverse fysiska symptom, yrsel och fruktansvärt trött i hjärnan. Eller snarare trött i hela själen. Att ens prata med eller lyssna på någon kändes som att bestiga ett berg. Jag ville bara vara ifred. Jag har velat vara ifred i flera veckor nu i och för sig, men nu var det tydligt att jag behövde ta mig själv på allvar.

Det dåliga samvetet när man vilar

Ändå känner man sig så dum när man sjukskriver sig och det sedan blir hela veckan ut. En vecka är nu inte särskilt lång tid, ändå hade jag dåligt samvete fast jag borde veta bättre. Det är ju bättre för alla att jag gör så här istället för att köra hela vägen in i väggen. Jag bara vägrar bli långtidssjuk också, med en försäkringskassa som verkar tycka att alla med utmattning är lata. Som drar undan sjukas trygghet och gör dem ännu sjukare.

Först i fredags kände jag mig hyfsad när jag vaknade, dvs inte känslan av att ha blivit överkörd av en ångvält.

Stress och oro för corona i kombination

Denna höst har varit rätt tung och jag tror det är en kombination av många saker. Jag tycker att jag har börjat lära mig hantera stress på jobbet rätt bra. Det är när det uppstår för många problem samtidigt i kombination med andra faktorer privat som det tär. Som så många andra är det coronakrisen som ligger och oroar, nu har ju dessutom läget förvärrats. Jag har inte träffat min familj på ett år och det är oklart när jag kan träffa dem igen. Inför jul känns det sjukt deppigt och jag bara scrollar förbi all julreklam som dyker upp för att jag mår så dåligt. Antar att jag måste försöka hitta ett positivt förhållningssätt för att stå ut.