Kvinnokompassen pms och hälsa

Så kan kvinnor må bra hela månaden

Ida B Olsson är hälso- och träningscoach, föreläsare och yogalärare. Hon bloggar dessutom om hälsa och välmående hos Damernas Värld. Hennes bok Kvinnokompassen – En mjuk guide till din inre kraft är en bok som guidar oss i hur vi kan anpassa oss efter menscykelns faser för att må bra under hela månaden. Istället för att motarbeta oss själva så kan vi acceptera och leva efter de olika förutsättningarna och behoven vi har under månaden. Varför har ingen sagt detta förut? 🙂

För mig blev detta en ögonöppnare eller snarare aha-upplevelse, då jag själv ofta mår skit veckan innan mens. Jag hade inte ens övervägt att det kanske är klokt att faktiskt då ta hänsyn till vad man orkar med – ta det på allvar och ändra sitt mindset.

Så här ser kvinnokompassen ut:

  • Norr – kompassnålen pekar uppåt och detta är tiden kring ägglossningen – dagarna 13-19 i menscykeln. Här är vi på topp! Viktig take-away: Maxa allt du vill och var social, men hushålla så att det finns energi kvar och utlova inte saker som du sedan behöver genomföra i Öster eller Söder.
  • Öster – dag 20-26 och energin börjar sina. För mig personligen går det utför rejält här, inte minst mentalt. Viktig take-away: Sätt gränser, träna inte tungt och intensivt, lyssna inte på den inre kritikern. Ta inga stora beslut.
  • Söder – dag 27-5 och mens. Viktig take-away: Fokus på återhämtning och att skämma bort sig själv.
  • Väster – dag 6-12 och energin börjar komma tillbaka, så även motivationen. Viktig take-away: Här är det läge att börja strukturera och ta beslut igen. Tänk över vad DU vill och påverkas inte för mycket av andra.

Ovan är bara en väldigt kort sammanfattning och det finns mycket mer kloka tips att upptäcka i boken. Dessutom är vi alla olika med olika utmaningar.

Läs min intervju med Ida nedan!

Vill inleda med att detta med att hushålla med energi efter var i kompassen man är, var en aha-upplevelse för mig! När jag är i kompassens Öster (PMS) och mår som sämst så klandrar jag mig själv för att jag egentligen inte pallar att ”prestera normalt”. Ganska vanligt bland kvinnor?

– Att jobba hårt är enkelt. Att pressa sig och maxa på alla plan är ofta det vi är bra på. Därför är detta utmaningen för de flesta. Att bjuda in lägre tempo, mer inkännande, mer vila och mer fokus på sig själv. Många av oss kvinnor har växt upp i ett hem, en kultur eller omgivning är prestation är att vara ”duktig”. Bara du gör allt det viktiga först så kan du få vila sen… Att man inte riktigt kan unna sig att göra något lugnare eller lustfyllt förrän man gjort klart jobb, träning, tvätt etc….

”Ofta knackar den ”inre kritikern” på här och pockar på din uppmärksamhet”

– Det vi behöver bli bättre på är att lyssna in. Inse att allt löser sig ändå. När du ger dig själv utrymmet att ge dig det du behöver för stunden kommer det att löna sig än mer . Som att livet ler lite oftare även i denna delen av hormonella cykeln. Ofta knackar den ”inre kritikern” på här och pockar på din uppmärksamhet fylld av skam, lögner, valda sanningar och ångest. Detta kan komma extra hårt om du inte tillät dig full vila i söder eller lyssnat till din grundkärna under hela cykeln. Allt hänger ihop.

Det man pratar mest om kring menscykeln och mående är ju det mentala med bl a humörsvängningar. Hur ser de fysiska svängningarna ut under menscykeln?

– De är enkelt förklarat att du har mer uppbyggande hormoner och energi den första halvan av din cykel för att sedan dala sista delen. Du har mer hormoner som ger dig kraft och energi i väst och norr helt enkelt. Därav vill du mer där och kan också mer där. Så den mentala delen brukar ofta gå hand in hand med vad vår fysiska kropp också vill och mår bra av.

”Allt eftersom du kartlägger din egen cykel kommer du att se dessa mönster och med kärlek ge dig även det fysiska du behöver.”

– Sedan upplever alla kvinnor olika men en del får fysiska symtom under ägglossning såsom svullna bröst, känslig mage, mer eller mindre mottaglig och påverkbar av koffein och alkohol. Vi har även en ökad metabolism (ämnesomsättning) under andra delen av din cykel så du är ofta lite extra hungrig.

– Allt eftersom du kartlägger din egen cykel kommer du att se dessa mönster och med kärlek ge dig även det fysiska du behöver. Att vilja ha mer sex under t.ex. väst och norr för att lusten sedan minskar i öst och söder. Det är oerhört vackert att bjuda in din partner i din cykel. Min man har fått hänga med många år nu och efter att han har läst boken är han än mer insatt i mina behov. När han och jag jobbar tillsammans med min cykel kan vi få ut alla fina delar av det. Jag kan verkligen få uttrycka min känsla av närhet och trygghet i söder för att sedan vilja kyssas och ligga mer under ägglossningen.

– Jag lägger alla tuffa träningspass i väst och norr för där vet jag att jag lättare kan ta de passen och jag får de resultat jag vill ha. När öst och söder kommer och jag har kört lite hårdare vet jag att det är klokt att ta mjuka pass då. För att sedan ladda om till nästa väderstreck.

När jag är i Öster – dvs det vi kallar pms – så sjunker självkänslan som en sten och jag är enormt stressad hela tiden. Säkert många fler som upplever detta. Hur kan man göra för att dämpa stresspåslaget?

– Ja där är mångas fasa. Jag var hemsk denna tiden innan jag jobbade med kompassen. Genom att ta hand om dig under hela cykeln kommer det att bli bättre. Först alltid Grundkärnan. Om du t.ex. är för stressad, äter illa och sover dåligt kommer pms förvärras. Hela livsstilen påverkar nivån av pms. Om du omfamnar grunden och ser över den först. Sedan – jobba MED din kropp. Vad behöver du nu? Just nu. När du är där och du mår som sämst. Behöver du verkligen ta det viktiga mötet, det tuffa träningspasset eller den stökiga middagsbjudningen? Lyssna in. Ge dig det du skulle ge som råd till din bästa vän. Det är nog nu! Du har gjort allt för alla andra och för att samhällets normer säger att ”så gör man” under en lång tid. Det är dags att fylla din först!

– Du har bara dig och detta livet. Om du inte tar hand om dig kommer livet runt dig försvinna. Du först. Och du vet inte alltid långt innan vad du behöver. Du har inte samma känslor, behov dag ut och dag in. Du ÄR dynamisk! Det är helt okej. Allt är helt okej. Ingen är du. Du är du med all din dynamik!

”PMS är numera min största power!”

– Från att pms varit en börda är den numera min absoluta power! Har jag ”skött mig” under cykeln och Grundkärnan är tillgodosedd är jag mitt coolaste jag här. Sparar alla förhandlingar, oförrätter eller ofärdiga saker tills nu. Jag får en urkraft och vet exakt när jag ska säga ifrån och hur. Som att jag tar kraften i pms och omvandlar den till kraft till mig. Står upp för min sak och blir handlingskraftig av det. Det är SÅ coolt de gånger jag hör kvinnor säga samma sak. Som att allt är enklare. Speciellt det som handlar om att stå upp för sig själv .

Hur påverkar långvarig stress och utmattning den här kvinnokompassen?

– På ett förstärkande sätt skulle jag nog säga. Först kanske en obalans och lite rörigt innan man reder ut det. Som att alla måsten om hur du ska göra för att må bra blir en stress i sig. Så ta inte till dig allt direkt. Börja med en sak, exempelvis Grundkärnan. Se över din sömn, kost, motion, återhämtning och dina sociala relationer. Skriv lite kort om dem och poängsätt 1-5 så ser du var du ska börja. Sedan för din CM-dagbok (cykelmedvetenhet), sedan jobba med väderstrecken osv. Inte ta allt på samma gång.

– Viktigast av allt – lägg INGEN prestation i det. Döm dig inte. Bjud in alla delar av dig i processen. Inget sker över en natt. En långvarig stress kräver mjuka vackra steg tillbaka till dig. Tillbaka till den du är innerst inne med alla delar av dig!

Kvinnokompassen Ida B Olsson

Kvinnokompassen – En mjuk guide till din inre kraft

Bild: Hoi Publishing

Ida B Olsson

Idas blogg hos Damernas Värld

Foto: Hanna Skoog