Näring för utmattning

Utmattning – vilken näring behöver man?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Vi som blivit utmattade har under lång tid kört på hårt med våra kroppar och hjärnor. Under denna tid av hög belastning och stress utan tillräcklig återhämtning, går det åt stora mängder näringsämnen som kroppen behöver för att fungera. Så även om orken att laga mat inte finns, så kan det ändå vara bra att tänka på att få i sig det som innehåller bra grejer. Jag har noll intresse för att laga mat numera, men håller mig i så fall till sådant som är snabbt och enkelt. Lax som jag bara stoppar i ugnen, bönor och linser på tetrapak som är färdiga att äta. Eller så kör jag så kallad ”frukostmat”, som havregrynsgröt eller avokadomackor. När aptiten brister kan det bli proteindrink och nötter typ.

Tillskott för att hjälpa kroppen att återhämta sig

Det kan ändå vara knepigt att fylla på kroppens depåer ordentligt när man under lång tid tömt dem. Därför kan vi behöva hjälpa kroppen med tillskott av exempelvis vitaminer och mineraler, för att komma i balans igen. Många menar att man inte behöver tillskott, men detta är ett extraordinär tillstånd och det kan kännas skönt att ”säkra upp” intaget.

De vanligaste ämnena att få brist på vid långvarig stress är B-vitaminer samt magnesium. Dessa är vad jag fokuserat på att få i mig och jag kan särskilt rekommendera magnesium för dig som har svårt med sömnen.

En rekommenderad ört att ta för mer mental ork är ju ashwaganda, som ska motverka trötthet och öka förmågan att återhämta sig bland annat. Jag tycker faktiskt att det ger en viss effekt och stöttning för mig!

Läs mer om vilka ämnen som kan hjälpa i artikeln här nedan:

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Källa: Utmattad? Här är näringen för dig

Läs även om vilka tillskott jag tar för att hjälpa håret att sluta ramla av!