Saker en utmattad vill att du ska veta men inte orkar säga

Bland de allra största utmaningarna med att drabbas av utmattningssyndrom är att hantera relationer och omgivningens kommentarer. Detta är något jag både själv märkt och hört av andra. Okunskapen är enorm på alla nivåer.

Det är också svårt för omgivningen att sätta sig in i situationen som utmattad och att veta hur man kan hjälpa. Så jag har samlat ihop några grejer.

Notera att även om jag skriver det mesta i jag-form, så kommer inte alla från mig personligen 🙂

Först och främst:

Utmattning och de skador det innebär syns inte utanpå. Dessutom anstränger jag mig extra mycket när jag är med andra människor.

Vad en utmattad absolut inte behöver

 • Jag behöver absolut inga goda råd. Jag upprepar: Goda råd är absolut inte önskade. Hur mycket det än kliar i dig att berätta om något du läst om ska hjälpa – knip igen. Särskilt om det är hälsoråd kring mat, träning, yoga osv. Du vill säkert väl, men utmattning funkar inte så. Det blir dessutom bara ytterligare måsten och jag behöver INTE fler måsten. Jag gör så gott jag förmår just nu i min egen takt. DET är det enda som hjälper.
Goda råd om hälsa
 • Surande över att man inte orkar hänga med på saker som förr
 • Jämställ inte sjukskrivning med att vara ledig. Är man sjukskriven så är det för att man inte har något annat val. Det handlar alltså inte om att ”vara hemma och mysa” eller ”få tid över”.
 • Snacka inte om att ”utbrändhet är trendigt”. Jag hamnade inte i detta tillstånd frivilligt för att jag ville vara på innelistan.
 • Snacka inte om att du ”också är trött” eller ”alla är trötta just nu”. Det är förvisso trist att ni är trötta. Men utmattning är inte att vara trött, utmattning innebär att system i kroppen helt eller delvis lagt ned.
 • Jag förstår att det är frustrerande att jag inte hänger med i samtal, tappar ord, glömmer saker osv. Tro mig, det är jobbigt för mig med. Jag gör inte så här för att jävlas, liksom. Det blir dock bara värre om du visar din irritation.

Vad en utmattad behöver

 • Lugn och ro att hinna läka och hitta mig själv. Det kommer ta tid och det finns inga quick fixes.
 • Du behöver inte förstå mig, det räcker att du accepterar och respekterar mina behov.
 • Att jag behöver egentid eller inte orkar vara lika social som förr, innebär inte att jag aldrig vill bli tillfrågad eller att jag vill bli isolerad. Håll gärna kontakten.

Så känns det att ha utmattningssyndrom

Denna är lurig eftersom det är dels så individuellt, dels så är det svårt att sätta ord på. Men några försök till exempel:

 • Tänk dig hur du mår de första dagarna efter en rejäl kräksjuka. Då kommer du i närheten av den orkeslöshet en riktigt utmattad kan känna.
 • Det är jättesvårt att hänga med och hålla fokus för tankarna far omkring som jävla popcorn i en kastrull.
 • Jag kan inte filtrera ljud, så är det fler än en konversation vid bordet hör jag knappt ett skit av vad du säger
 • Jag kan inte heller filtrera intryck så efter en stund känns det som att en gigantisk rullgardin dras ned och jag får kortslutning
 • Jag har fått en slags minnesförlust ”light” och har inte längre tillgång till allt i min hjärnas ”mappar”
 • Det liv jag levde innan känns som en avlägsen dröm och jag känner inte igen mig själ längre
 • Minsta åtagande kan kännas som ett jätteprojekt och jag behöver ha mycket luft mellan bokade grejer

Har DU fler grejer du vill fylla på med? Ös på i kommentarsfältet om vad du vill att omgivningen ska veta om utmattningssyndrom!

Dela gärna!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
3.3 4 Röster
Vad tyckte du om detta inlägg?
Prenumerera
Meddela mig om
guest
2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Feedback
Se alla kommentarer
Karin Broberg

Det sociala:
Fråga gärna en gång extra om jag vill följa med, umgås, vara med i det sociala.. Även om det verkar som jag inte kan just nu. Min dagsform kan ändras 10 gånger på en dag och hur jag mår i morgon eftermiddag vet jag mer om 1 timme innan ”den utsatta tiden”

Ge mig ett alternativ där jag kan umgås- men även känna mig lugn i att kunna dra mig tillbaka efter 5 min, en kvart eller en timme.

Jag behöver veta att ni väntar på mig.. vill ha mig med.
Jag behöver få vara med och få energi av att känna att ” jag klarade det”
Jag behöver fria ramar för att känna mig trygg i att kunna lyssna på min kropp och kunna dra mig tillbaka i rätt tid.

Det hjälper mig att bli stärkt!
/Karin

Prenumerera på bloggen: