Tips mot sömnproblem

Mina 5 bästa knep mot sömnsvårigheter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore, och Nextory

Sedan jag blev riktigt ordentligt utmattad för ett par år sedan har jag sällan problem att sova. Snarare tvärtom 🙂

Men tidigare har jag periodvis haft mycket problem att sova. Framför allt har jag vaknat för tidigt och inte kunnat somna om. Det har inte blivit bättre av att man var besatt av att få sina 8 timmar och blev helt uppstressad av att klockan tickade och sömnen inte ville infinna sig.

Jag fick hitta knep och strategier för att hantera sömnen bättre, samt även stressen kring att jag hade sömnproblem. Detta är knep som funkat för mig, det är ju alltid kul om någon av er där ute hittar något användbart!

Gilla läget och gå upp

Försök att inte vara fixerad vid klockan och antal timmar. Acceptera att nu är det så här, du har svårt att somna om. Det kan kännas bättre att gå upp en stund istället för att vrida dig i sängen, något som många experter förespråkar. Sängen ska inte förknippas med ångest.

En annan sak också: Kroppen kommer automatiskt att ta igen sömn sedan, du behöver inte själv styra upp att ”sova ikapp”. Så oroa dig inte för det.

Bli inte fixerad vid ämnet sömn

Det är svårt att inte älta att man sover dåligt. I värsta fall kanske man till och med bävar för att gå och lägga sig och genomleva ytterligare en dålig natt. Så blev jag. Gör inte så mot dig själv för det förvärrar bara.

Ett annat tips är att undvika artiklar om hur viktigt sömn är för det ena och det andra, det mår man knappast bättre av i detta läge.

Ta tillskott av magnesium

Jag läste för många år sedan Den självläkande människan av Sanna Ehdin och fick en del aha-upplevelser. Framför allt kring mineralet magnesium och att använda magnesium mot sömnproblem.

Jag hade ingen aning om hur pass kraftfullt magnesium kan vara mot stress, spänningar och dålig sömn. Jag köpte i alla fall en burk på vinst och förlust eftersom jag var inne i en period då jag vaknade vid 03-tiden på natten och inte kunde somna om utan blev klarvaken och uppe i varv omedelbart. Mina förväntningar var inte särskilt höga, men inom en vecka började jag sova mer ”normalt” och det var en underbar känsla. Antagligen hade jag rejäl magnesiumbrist.

Sluta försöka lösa problem

Har du svårt att sova för att en massa tankar och att göra-listor snurrar i skallen? För det första: Om det ändå inte är något du ska lösa just för stunden, så kan du lika gärna även sluta tänka på dem och spara dem till morgondagen. För det andra: Gå upp och skriv ned allt för att slippa ha det i hjärnan.

Testa ljudböcker som godnattsaga

För att skingra tankarna kanske det kan hjälpa att lyssna på ljudböcker? Du kan sätta timer så att du inte somnar ifrån och låter hela boken rulla slut över natten. För mig är det otroligt rogivande! Det är ju som godnattsaga liksom. 

Här kan det vara lite klurigt dock om man lyssnar på en alltför spännande bok och inte vill sluta lyssna 😉

Hoppas att du hittar något bland mina knep mot sömnsvårigheter!