Böcker mot psykisk ohälsa

Lindra psykisk ohälsa med böcker i coronatider

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bookbeat

Ni vet hur mycket jag älskar ljudböcker och att jag väljer just det formatet är för att jag har svårt att läsa längre texter efter min utmattning. Ljusböcker kan man även ha med sig medan man promenerar, fixar disken och mycket annat. Föredrar du att läsa så ska du såklart göra det. Men poängen med detta inlägg är att det är så läkande att konsumera böcker, inte minst i dessa tider. Att fly verkligheten en stund är det verkligen inget fel med.

Läs för nöjes skull!

Jag hittade en artikel om läsning som medicin och det finns tydligen som ett eget begrepp – biblioterapi. Ni hittar artikeln längst ned. Sen, som ni vet, anser jag att begreppet ”psykisk ohälsa” är väldigt luddigt och framför allt används väldigt svepande hit och dit. Men om vi bortser från det nu, så kan vi väl vara överens om att böcker kan vara väldigt nice i dessa tider när det är lätt att deppa ihop och få ångest över den pågående pandemin.

Det absolut viktigaste av allt du ska ha med dig från artikeln är: ”Läs något du vill läsa, inte något du tycker att du bör läsa.

Inga måsten alltså, det kommer du inte att må bättre av.

Min favoritgenre – deckare

Själv frossar jag i deckare, det är min favoritgenre. En deckarserie jag nu avverkat två gånger är Denise Rudbergs Elegant Crime-serie, som jag främst gillar för huvudkaraktärerna och den…tja, hemtrevliga atmosfären.

En mindre hemtrevlig serie är ju Lars Keplers böcker men de är sjukt bra, bland de bästa jag läst/lyssnat på faktiskt. I höst släpps den åttonde boken med huvudkaraktären Joona Linna – gissa om jag längtar!

I England och USA har det funnits länge och nu blir det allt vanligare i Sverige. Läsning som medicin – biblioterapi – är terapiformen som kan lindra din ångest. Utnyttja denna tid i isolation genom att läsa dig frisk!

Källa: Läs dig frisk från psykisk ohälsa i karantäntider