Utmattning intervju Helene

Läsarintervjun: ”Utmattningen har fundamentalt ändrat mitt sätt att tänka”

Helene hade ett jobb som projektledare med alldeles för många och stora ansvarsområden. När hon sade ifrån men inte blev lyssnad på, slutade det med sjukskrivning och utmattningssyndrom. Läs hennes berättelse!

Hur och när märkte du att något var fel? Vilka symptom har du känt av? 

– Det var i början på 2019. Jag fick problem med sömnen, vaknade vid tre-halv fyra på morgonen och var stressad, tankarna snurrade. Då hade jag ett jobb som projektledare med ansvar för flera stora projekt inklusive budgetar.  Förutom sömnen så hade jag börjat glömma saker, hade hjärtklappning och ångest. 

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp? 

– Det blev ohållbart rätt snabbt då jag inte fick gehör på mitt jobb när jag sa ifrån om att det var alldeles för mycket. En kollega och en vän, som båda varit i samma situation, såg vad som höll på att hända och uppmanade mig att gå hem och sen söka hjälp hos vården.  

Hur har du blivit bemött i vården? 

– Jag har fått fantastisk hjälp, dels av en mycket förstående kurator och en läkare som lyssnade och trodde mig. Fick möjlighet att träffa sjukgymnast samt gå vårdcentralens “stresskola” och träffa andra i samma situation.  

Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du? 

– Min sambo var väldigt hjälpsam och min familj och mina vänner förstod. Jag har haft turen att inte bli ifrågasatt!

Vilka är dina största stressfaktorer? 

– Otydliga arbetsuppgifter och arbetsområden, orimligt mycket arbete som inte hinns med inom arbetstiden. Även att hålla reda på allt som har med barnens skola att göra samtidigt som man har ett heltidsjobb och ett hus som ska skötas. 

”Idag skulle jag ALDRIG acceptera de villkor jag jobbade under då.”

Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för hantera vardagen? 

– Jag är tillbaks till att arbeta heltid på ett annat jobb, eftersom min dåvarande arbetsplats tyckte att min utmattning var ett tecken på att jag inte kunde klara av jobbet. De valde att inte förlänga mitt kontrakt som vi muntligt kommit överens om innan utmattningen. 

– Utmattningen har fundamentalt ändrat mitt sätt att tänka och idag skulle jag ALDRIG acceptera de villkor jag jobbade under då. Med hjälp av kuratorskontakt har jag bearbetat det som hänt, fått verktyg att hantera stressiga situationer men framförallt ändrat mitt liv för att förebygga stress. Yoga, mindfulness och promenader samt att prioritera sömnen har varit avgörande för min återhämtning.  

”Ju längre du lever under stress, desto större smäll blir det när det väl händer”

Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning? 

– Det finns mycket kunskap och hjälp att få inom vården. Ring din vårdcentral och förklara din situation och hur den får dig att må. Ju längre du lever under stress, desto större smäll blir det när det väl händer och desto längre tid tar återhämtningen. 

– Tänk inte att du ska få hjälp att hantera din situation, tänk att du ska få hjälp att komma ur den och skapa ett liv där du inte hamnar i samma situation igen. 

Vill du också berätta din historia?