Utmattad och tappat minnet

intervjun: ”Utmattningen har gett mig minnesförlust”

Alla vet kanske inte hur pass mycket skada på hjärnan och minnet som utmattningssyndrom och långvarig stress kan orsaka. Lotta satt på jobbet vid datorn och upplevde det som att en propp gick i hjärnan. Därefter mindes hon inte längre hur datorn fungerar. Hon har utretts för både stroke och Alzheimers då hon exempelvis inte minns sin egen eller barnens barndom och överlag har stora luckor i minnet. Läs hennes berättelse!

Hur och när märkte du att något var fel?

Jag satt framför datorn och fick en känsla av att en propp gick i huvudet. Hade under två veckor haft en brännande känsla i frontalloben innan ”proppen” gick. Sekunden efter vet jag inte hur datorn fungerar, jag kan inga kortkommandon eller andra vanliga funktioner.
Jag började gråta och åkte hem. Tog mig till sjukhuset där de röntgade hjärnan men upptäckte ingen stroke, så jag började jobba igen. Detta var 5 år sedan.

Vilka symptom har du känt av?

För ett år sen blev jag Irriterad, fick sömnproblem och minnesproblematik. Kände ingen glädje längre.

”Jag har glömt bort barnens barndom och typ allt de gjort, jag har även glömt bort min egen barndom.”

Jag har tappat minnet och har fortfarande stora svårigheter. Har till och med tagit ett ryggmärgsprov för att utesluta alzheimers. Exempel på saker jag har glömt bort är barnens barndom, deras allergier, typ allt de har gjort. Jag har även glömt bort min egen barndom, känner inte igen människor som jag borde känna igen och sådant. Hittar kläder i garderoben med prislappar som jag glömt bort att jag köpt. Det finns inga rutiner i mitt liv eftersom jag glömmer bort allt dagen efter. Jag måste ha mobilen som påminner mig. När jag ska börja arbetsträna får post it-lappar vara min räddning.

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp?

Jag har varit utmattad 3 gånger innan och ingen brydde sig. Den här gången var det allvarligare, mitt närminne blev ännu sämre. Hittade inte hem och sådant. Sökte hjälp efter ca 5 månader då jag fick ångestattack när jag skulle åka till jobbet.

”Jag hade varit utmattad 3 gånger innan och ingen brydde sig”

Hur har du blivit bemött i vården?

Inte så bra innan men nu har hittat en riktigt bra läkare via appen Bra Liv nära som ser och lyssnar på mig. Hade en läkare som sa; ”Ja, nu är det populärt att vara utmattad”. Precis som om jag frivilligt hade valt det?

”En läkare sa ”ja, nu är det populärt att vara utmattad”…”

Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du?

De flesta är förstående men jag förstår att det inte är lätt att förstå om man själv aldrig har varit i den här situationen. De äldre har svårt att förstå. Min mamma ringde varje dag och frågade; Är du bra idag? Har många bra vänner som förstår mig och som också har varit utmattade.

Vilka är dina största stressfaktorer?

Jobbet, barn, huset, mobilen, mail, matlagning, städning, livet, miljön m m.

Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för hantera vardagen?

Arbetstränar på 25 procent. Pratar med en kurator och hon ger mig verktyg för att klara av vardagen. Jag skulle vilja säga att det är det viktigaste. Sedan tränar jag regelbundet och försöker sköta min kost. Jag umgås med dem som ger mig energi och försöker undvika energitjuvar.
Jag hade heller inte suttit här idag om jag inte hade gått med på att äta antidepressiv medicin. Har alltid varit emot det och det tog många månader innan jag hittade något som passade mig, den fjärde sorten funkade på mig.

Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning?

Be om hjälp i tid för du klarar det inte själv trots att du tror det. Ignorera inte din kropps varningssignaler. Ingen kommer att tacka dig för att du kan och gör allt. Sänk dina krav på dig själv och börja ställa krav på andra, börja säga nej. Jag kommer aldrig komma tillbaka till mitt gamla jag och det ångrar jag.

Jag kommer aldrig komma tillbaka till mitt gamla jag.

Träning är a och o. Be en vän eller granne dra ut dig för att gå. Ett tips är Bra Liv nära-appen, det finns fantastiska läkare där och du slipper få ångest för att behöva bege dig till en vårdcentral. Ta kontakt med en kurator som kan ge dig bra råd o knep för att klara av vardagen. Stanna upp i vardagen och andas med magen, flera gånger om dagen. Ta en paus. Gör din familj delaktig i praktiska saker, du behöver hjälp! Sluta curla alla familjemedlemmar. Skaffa matkasse, städhjälp om du har råd.

Använd mobilen och lägg in allt där som du behöver komma ihåg. Tveka inte att äta antidepressiv medicin om du känner att du inte orkar med livet.

När man inte ser något hopp så finns det faktiskt hopp, men hjärnan är för fucked up för att inse det.

Har du också tappat mycket av minnet i samband med utmattning och stress? Vill du dela dina erfarenheter med Lotta? Kontakta mig!

Vill du också berätta din historia?