När ens partner är utbränd

Hur lever man med en partner som är utbränd?

Även om det är allra jobbigast för den som drabbats av utmattningssyndrom, så är det inte lätt att leva med en utmattad person heller. Mycket av det praktiska som ska klaras av i vardagen hamnar nu på partnern ensam av förklarliga skäl. Dessutom är stämningen hemma inte på topp lindrigt uttryckt och ofta är den som nu är utmattad också den som hållit alla andra på gott humör och styrt upp mycket.

Men hur gör man som anhörig för att inte själv bli utmattad på kuppen? Och hur hanterar man det känslomässiga och sociala kring en utmattad person som knappt kan tänka en klar tanke?

Jag var för en tid sedan inne lite på relationsbiten i inlägget om saker en utmattad vill att du ska veta. Utöver det inlägget tycker jag att följande kan vara bra att tänka på för dig som har en utmattad partner:

Sänk kraven rent allmänt

På allt ifrån hur det ser ut hemma och vad ni ska äta till middag, till livet i stort. Det är inte läge nu att göra storslagna planer, ha den perfekta julen eller sommarsemestern, bygga om hemma eller hålla uppe en fin fasad.

Det är tillåtet att även ta hand om sitt eget mående

Hur ska du annars må bra och orka vara ett stöd? Du måste också kunna koppla av, återhämta dig och ha roligt. Du har i första hand ansvar för din egen hälsa, liksom din partner har ansvar för sin hälsa. Och om ni sänker kraven blir det utrymme för er båda att ta hand om er.

Acceptera att du inte kan förstå

Den som inte själv varit utbränd kan inte fullt ut sätta sig in i hur det är, så är det bara. När din partner säger att hen är trött så hjälper det inte att sova lite mer. Detta är far beyond trötthet, samt en helt annan sorts trötthet. Trött i hjärnan, social trötthet som kan komma plötsligt osv. Det är som att dra ned en rullgardin och det är inget din partner väljer, tro mig.

Men – även det man inte förstår kan man ändå välja att respektera.

Din partner kommer att verka helt dum i huvudet

Och det måste du också acceptera tyvärr. Utmattning är en form av hjärnskada och hur mycket din partner än vill minnas saker eller koncentrera sig så går det inte.

Irritation kommer bara att försämra tillfrisknandet, då din partner just nu är beroende av en accepterande omgivning för att kunna läka i lugn och ro.

Att din partner har tappat sexlusten har inte med dig att göra

Så släpp det bara. Stress är det mest lustdödande som finns och just nu har din partner fullt upp med att hitta sig själv i en värld som totalt rämnat. Att anklaga eller tjata kommer bara att göra det värre.

Har DU fler tips och tankar om att leva med en utmattad partner?

Kommentera gärna i så fall!