Prestera hållbart

Högpresterande utan att bli utmattad?

Det finns aspekter, eller snarare hur folk formulerar sig, runt utmattning och stress som skaver rejält för mig, vet inte om det gör det för några av er också?

Prestationsbaserad självkänsla

Det där med prestationsbaserad självkänsla är något som jag känner igen mig i men inte helt. Jag vill inte prestera bra för att känna att jag duger, utan jag vill prestera bra för att…tja, jag gillar när det blir bra? Det känns mer meningsfullt då?

Prestera lagom

Detta låter väl vettigt men vad är lagom? Och när man ska omsätta det i verkligheten, på exempelvis en arbetsplats där saker måste bli utförda, vem tar vid där jag avslutar mitt ”lagom”? Det är långtifrån säkert att man har utrymme för ”lagom” idag, snarare tvärtom.

Dessutom, för mig blir det inte meningsfullt. Jag vill att saker ska bli bra helt enkelt, varför ska jag annars göra det? I alla fall det mesta som jag gör, det finns ju vardagssysslor eller rutingrejer som oftast räcker med ”good enough”.

Prestationsprinsessa (?!)

Vet inte om folk fortfarande kör med detta löjliga uttryck, men vi kan väl bestämma oss för att kasta det i soppåsen?

Är det dåligt att vilja prestera?

Prestation har fått en väldigt dålig klang och det kan jag såklart förstå delvis, när hela livet går ut på det så blir ju allt skevt. en för mig räcker det helt enkelt inte att göra saker lite halvhjärtat, för då blir det inte meningsfullt. Känner du igen dig? Då ska du ABSOLUT läsa denna bok!!!

Prestera hållbart

Denna bok fick jag redan i våras och började läsa under semestern, men min trötta hjärna orkade inte så mycket åt gången. Dock är den lättläst och inte särskilt tjock, men jag har varit helt slut. Nu under hösten har jag i alla fall avslutat den och tänkt att jag bara måste lyfta den och tipsa om den, för det här perspektivet är så viktigt att få med.

Boken ”Prestera hållbart” är skriven av Sandra Furulund (här i Jönköping faktiskt) hon beskrivs beskrivs så här på hemsidan:

”Sandra Furulund är High Performance Coach, Stressrådgivare och Företagare som coachar och utbildar ambitiösa personer så att de kan prestera högt och hållbart, äga sin tid, ha energi och slippa onödig stress.
Hon är själv en ambitiös person med bakgrund inom kommunikationsbranschen och som många andra har hon varit sjuk i utmattningssyndrom. Några av råden som hon följde från auktoriteter när hon skulle bli frisk igen, var just att hon skulle sänka sina ambitionsnivåer, göra good enough, sluta prestera så mycket och bli lite mer lagom. Hon lydde dem. Och mådde sämre.
Det blev en vändpunkt där hon valde att gå emot auktoriteternas råd och istället lyssna inåt till sig själv genom att ställa frågan:
Om jag nu är ambitiös, gillar att göra det bästa jag kan och är nyfiken på livet – vad behöver jag då för att samtidigt må riktigt bra under tiden?
Det blev starten på en personlig resa som så småningom ledde över till en professionell resa med karriärbyte till High Performance Coach, Stressrådgivare och egenföretagare.”

Boken är helt enkelt en handbok i vi – som känner igen oss i ovan – ska tänka och prioritera för att kunna prestera på den nivå vi vill och ändå må bra, hushålla med energin osv. Framför allt – det är INTE dåligt att vilja göra saker riktigt bra.

Jag stannar här och tycker att boken talar bättre för sig själv i detta ämne. Är du sugen så finns den här