Tappar man hår av stress

Håravfall med stress som en trolig orsak

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore

Jorå, så att det räckte inte med allt ifrån kognitiva besvär och depression till sämre syn och yrsel. Håret fick ju för sig att trilla av också. Ja, inte allt men en hel del. Det var främst under sommaren och hösten 2011 som det lättade en del rejäla sjok med hår från huvudet. Jag hade haft en pissig vår och skitsommar, inklusive en rejäl infektion i bihålorna dessutom.

Ungefär halva håret är borta

På bilderna ovan samt längst ned i inlägget så hade jag inte bara en besatthet selfies, jag hade dessutom mer hår samt längre hår. De togs i samband med min andra (och sista) tävling i fitnessvärlden.

Idag har jag betydligt tunnare hår vid främst tinningarna. När jag sätter upp håret i tofs så känns den som ungefär halva volymen mot förr.

Nu kan tunnare hår ha flera orsaker, men jag tror att det för mig är en blandning av flera faktorer där dessutom den ena orsakar den andra.

Vad jag tror bidragit till mitt allt tunnare hår:

 • Näringsbrist – well, jag hade gått på stränga dieter och i kombination med att stress slukar olika mineraler och vitaminer så…en hyfsad check på den va? Har tagit prover hos läkarvården några omgångar och även om jag låg lågt på vissa värden så räknas det inte som brist enligt deras skala…
 • Stress – no shit…
 • Hormonförändringar, som kommer med ålder men som också kan orsakas eller påskyndas av långvarig stress
 • Ålder spelar naturligtvis in men se ovanstående
 • Här gissar jag och spekulerar hej vilt men jag tänker på min groteskt spända nacke och axlar. Borde hämma blodflödet till huvudet och hårbotten, där blodcirkulation är en ganska avgörande för en fungerande hårväxt. Låter rimligt?
 • Sedan har vi detta som jag lärt mig på sistone om hårbotten, nämligen att den behöver skötas och hållas fräsch på samma sätt som huden i ansiktet. Inte vara igenkleggad av gamla stylingrester, torr och flagig eller inflammerad med eksem och finnar.

Min plan för att ge håret bättre förutsättningar

Nu tror jag absolut inte på några mirakelkurer, men jag tänker i alla fall att jag kan ge mitt hår de bästa förutsättningarna ett tag framöver:

 • Jamen minska på stressen då troligtvis
 • Bli bättre på att massera hårbotten.
 • Börja använda min hårbottenpeeling från Body Shop som ligger i en låda för att jag ”inte orkar”
 • Använda särskilda produkter mot inflammation och irriterad hårbotten
 • Knåda hårbotten med en blandning av ricin- och jojobaolja och låta sitta en stund innan hårtvätt, som en inpackning & näringskur för hårbotten. Många verkar köra ricinolja för att det sägs att håret ska växa mer och fortare av det. Jag är skeptisk, men den har en massa andra goda egenskaper jag vill åt.
 • Boosta på med bra hårnäring inifrån som extra zink, biotin och annat gottigott

Nedan ser ni min senaste beställning från Bodystore, jag kan knappt vänta innan jag får detta paket!! 🙂