Tappa mindre hår

Kosttillskott, hårbotten och håravfall – ett år senare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bodystore, och Bangerhead

Det är snart ett år sedan jag bestämde mig för att ta krafttag mot mitt alltmer uttunnade hår, vilket troligen orsakats mycket av stress.

När jag läste på om vad som krävs för att ge hårväxten bra förutsättningar, så är det dels näring och rätt vitaminer samt mineraler. Sedan är en frisk hårbotten som inte är igenkleggad av produkter och annat också viktigt.

En stor bov i håravfall hos kvinnor är ju också hormoner, särskilt nu när man blir äldre. Den biten har jag inte tagit tag i, det känns som en djungel av olika teorier och eventuella läkemedel. Vården brukar generellt inte vara insatt i detta eller villiga att hjälpa en (särskilt inte kvinnor i min ålder), nu med corona och allt är man ju inte heller jättesugen på att belasta dem med icke-akuta saker.

Så jag har gjort det jag kan göra på egen hand hemma istället. Man kan ju inte förvänta sig några mirakel och dessutom behöver man vara uthållig, för det tar tid.

Invärtes – kosttillskott för håret

Här var det viktigt att få i sig B-vitaminer varav biotin rekommenderades överallt för just hårväxten. Även zink visade sig vara en bra komponent att ha med. Jag körde några olika varianter av kosttillskott för håret, men har bland annat ätit Hårkontroll.

Sedan lade jag också till MSM i min ”rutin” eftersom det ju är bra för allt som har med hår, hud och sådant att göra. MSM är en typ av organiskt svavel och svavel (som vi har naturligt i kroppen) är en beståndsdel i kollagen och keratin som bygger muskler, skelett, hår, hud, naglar, brosk, senor, hjärna och bindväv. Vitamin C förbättrar upptaget av MSM, så även här valde jag en produkt från Great Earth, kombinerat tillskott av MSM+Vitamin C.

Sedan så hjälper ju inga tillskott i världen om man inte äter ordentligt. För håret är ju protein superviktigt, men även allt möjligt annat som man behöver få i sig så att kroppen inte behöver akutprioritera de mest akuta funktionerna. Mina tävlingsdieter har ju inte direkt varit optimala för detta syfte om man säger så.

Utvärtes – skrubba, massera och vårda hårbotten

En frisk och ren hårbotten ger också bra förutsättningar för bättre hårväxt. I kollaget här nedan ser ni vilka produkter jag kört för hårbotten ett bra tag nu. Jag införskaffade en peeling för hårbotten som är väldigt trevlig och som jag använder som schampo en gång i månaden ungefär. I övrigt använder jag ett schampo för irriterad hårbotten samt ett särskilt balsam i hårbotten för samma ändamål. Ja, ni ser ju att jag skämmer bort hårbotten med massa gottigott 😉

Hur har det gått då? Jo, jag kan säga så här att hårbotten känns mycket bättre idag utan kli och torra flagor eller eksem (det sistnämnda kan dock blomma upp lite vid extremt stressiga perioder). Det jag märkt mest skillnad på är att mängden hår jag tappar i duschen minskat och senaste månaderna har ”hårtussen” i duschen varit halva mängden mot när jag började.

Att ta bilder är ju lite lurigt då det var svårt att få rätt vinkel. Dem får man kanske ta med en nypa salt. Men det jag ser till vardags är alla korta hår som spretar i pannan och benan bland annat, det måste ju vara nya små hår som kommit upp tänker jag 🙂

I min ålder tror jag knappast man kan räkna med att få tillbaka det svall man en gång haft. Men kan jag bromsa ”onödigt” håravfall samt kanske få tillbaka lite av det som stress, dieter mm orsakat så är jag nöjd! 🙂