Yoga i vardagen

Få in lite lagom yoga i vardagen?

Jag märker att jag blir mer och mer intresserad av yoga, utan att för den delen ägna så mycket tid åt själva utförandet av yoga. Jag gör korta pass då och då, ibland bara någon övning för att min kropp just då vill vara i den positionen eller ha den stretchen.

Plocka ”godbitarna” ur yogan

Tänker att det finns en massa fördelar från yogan utan att man för den delen måste bli en yogi fullt ut? Alla har inte heller tid, lust och möjlighet att ägna massa tid på en yogamatta regelbundet. Man kanske inte behöver bli så ambitiös och anamma hela livsstilen, utan hålla det enkelt och plocka det ”göttigaste”? 🙂

Vi som en gång blivit utmattade har oftast erfarenhet av att tappa kontakten med oss själva, kra på blint med vår autopilot utan att verkligen vara närvarande. Tappa kontakten mellan kropp och själ, ignorera alla signaler på att något är dåligt.

Jag sprang på en artikel om det här och nedan kommer lite översatta utdrag samt en länk till hela artikeln.

”Att odla och stärka denna koppling kan leda till förbättrad immunfunktion, minskade stressnivåer och en bättre allmän känsla av välbefinnande. Medan många av oss kämpar för att etablera och bibehålla denna koppling i våra dagliga liv, finns det en rad tekniker som kan hjälpa dig att få kontakt med din kropp och själ på en djupare nivå.

Vad är sambandet mellan kropp och själ?

Förbindelsen sinne-kropp är den oskiljaktiga länken mellan våra tankar, känslor och fysiska förnimmelser. Det är tanken att vårt mentala tillstånd kan påverka vår fysiska hälsa, och vice versa. När vi upplever stress, ångest eller andra negativa känslor kan det visa sig i fysiska symtom som huvudvärk, muskelspänningar eller matsmältningsproblem. Å andra sidan kan även ägna sig åt aktiviteter som främjar fysisk hälsa, som träning och hälsosam kost, ha en positiv inverkan på det mentala välbefinnandet.

Denna koppling har erkänts av uråldriga läkningsmetoder som yoga och meditation, och har även vunnit erkännande inom modern medicin. När vi aktivt vårdar och stärker vår koppling mellan sinne och kropp kan vi uppleva förbättrad övergripande hälsa, större självmedvetenhet och ett mer balanserat liv.”

Artikeln listar några sätt för att få tillbaka kontakten mellan kropp och själ, så här skriver de om yoga:

Yoga

”Yoga är en träning som kombinerar fysiska ställningar, andningskontroll och medveten medvetenhet för att främja harmoni och balans mellan sinne, kropp och hjärta. Det finns flera element i yoga som man kan betona för att rikta in sig på vilka aspekter av kopplingen sinne-kropp de vill stärka.

Fysiska asanas: Yoga innebär att utföra olika fysiska ställningar, kända som asanas. Dessa ställningar hjälper till att utveckla styrka, flexibilitet och balans i den fysiska kroppen. Varje asana har också ett motsvarande mentalt och känslomässigt fokus som kan bidra till att stärka kontakten mellan sinne och kropp. Till exempel kan Warrior-poserna hjälpa till att utveckla en känsla av inre styrka och självförtroende, medan Tree-posituren kan främja jordning och stabilitet.

Andningsmedvetenhet: En integrerad del av yoga är utövandet av medveten djupandning, känd som pranayama. Dessa övningar ökar syreflödet till kroppen och hjärnan, reglerar vår pranalivskraftsenergi och modulerar nervsystemets stressrespons. Det finns specifika andningsövningar, som den tredelade andningen eller den alternativa näsborrsandningen, som är särskilt användbara för att minska ångest och främja avslappning. Genom att rikta uppmärksamheten mot andningen lär sig individer att observera och reglera sina fysiologiska och känslomässiga tillstånd.

Meditation i rörelse: Yoga innehåller ofta flödande rörelser som övergår sömlöst mellan poserna. Denna meditativa rörelsekvalitet uppmuntrar individer att vara helt närvarande i nuet. Genom att utöva medveten vinyasa eller meditation i rörelse utvecklar individer större kroppsmedvetenhet, fokus och koncentration.”

Fördelarna med en stark koppling mellan själ och kropp


 1. STRESSREDUKTION
  Att träna yoga, meditation och andra egenvårdstekniker hjälper till att minska stress genom att aktivera kroppens avslappningsrespons, reglera stresshormoner och främja en känsla av lugn och inre frid. Genom att hantera stress effektivt upplever individer förbättrad mental hälsa och allmänt välbefinnande.
 2. FÖRBÄTTRAT EMOTIONELLT VÄLBEFINNANDE
  Genom att förbättra kontakten mellan sinne och kropp, blir individer mer anpassade till sina känslor och utvecklar större emotionell hälsa och en positiv syn på livet. Detta möjliggör bättre känslomässig reglering, ökad självmedkänsla och förbättrade relationer med sig själv och andra.
 3. BOOSTAR FYSISK HÄLSA OCH VÄLBEHANDLING
  Genom att minska stress, främja avslappning och förbättra självmedvetenhet kan yoga, meditation och andra egenvårdstekniker förbättra immunfunktionen, kardiovaskulär hälsa och övergripande vitalitet. Dessutom stödjer dessa metoder bättre sömn, smärthantering och återhämtning från sjukdom eller skada.
 4. FÖRBÄTTRAD SJÄLVMEDVETENHET OCH MINDFULNESS
  Genom att utöva yoga, meditation och diafragmatiska andningsövningar utvecklar individer en ökad känsla av självmedvetenhet och mindfulness. Denna medvetenhet möjliggör bättre beslutsfattande, ökat fokus och förbättrad koncentration. Genom att vara närvarande i nuet kan individer fullt ut engagera sig i sina dagliga aktiviteter och uppleva en större känsla av tillfredsställelse.

Slutsats
Att stärka kontakten sinne-kropp är ett av de mest effektiva sätten att förbättra den allmänna hälsan, välbefinnandet och livskvaliteten. Genom att träna mindfulness, fokusera på andning, engagera sig i avslappningstekniker och göra livsstilsförändringar kan individer förbättra sin mentala och fysiska hälsa samtidigt. Det är viktigt att komma ihåg att detta är en resa som tar tid, tålamod och engagemang, men fördelarna är värda besväret. Att införliva dessa åtta strategier i din dagliga rutin kan hjälpa dig att uppnå en starkare koppling mellan kropp och själ och leva ett lyckligare och hälsosammare liv.