Säga nej pga utmattning

Tröttheten vi inte kan förklara

Hur ofta känner du att du inte vet hur du ska säga nej till saker? Hur du ska förklara för folk som inte fullt ut begriper?

Vi utmattade måste ju säga en hel del nej till saker tyvärr. Sålla rätt hårt. Antingen pga en akut trötthet i stunden samt även (och kanske svåraste att förklara) i förebyggande syfte. När vi kommit dithän att vi lärt oss prioritera och ”ha luft mellan” planerade grejer. Någon föreslår något och man vet redan på förhand att det kommer att kräva mer energi än vad man har, även om det samtidigt är en kul grej.

Strategi – hushålla med energin

Vi bär ju på en viss sårbarhet nu efteråt. Vi har helt enkelt ett jävligt snålt tilltaget energikonto numera. Som måste hushållas med så man inte trillar dit igen. Vi kan inte bli som innan, göra som innan eller orka lika mycket som ”alla andra”. Bara att acceptera det själv är en process. Sedan, att förklara för en okunnig omgivning hur det funkar och hur man måste ha strategier för att överleva. Visst är det lätt att känna att det låter överdrivet eller som att man är ”lat”?

Men den här tröttheten är ju ingen vanlig trötthet. Människor som inte haft den kan bara relatera till hur det känns när man sovit dåligt eller något sådant. De kan överhuvudtaget inte sätta sig in i hur det är när minsta grej känns helt oöverstiglig, eller när man känner att man snart kommer att börja skrika om man inte får vara ifred och ha tyst omkring sig. När man inte fått tillräckligt med återhämtning så känns plötsligt allt meningslöst och man tappar fotfästet.

Det går inte att sova en god natts sömn eller gå på spa för att bli av med DET tillståndet.

Jag önskar verkligen det fanns en enkel formulering som typ ändå förklarar allt. För som sagt, man har ju begränsat med energi.

Läste en bra text hos La Linda om det här:

Men vet du vad jag tycker är det allra jobbigaste med utmattningen? Det är att avboka saker på grund av den. För jag vet aldrig vad jag ska säga.

Att känna sig som en svikare – #HjälpJagÄrUtmattad – La Linda