Hantera svåra känslor

Orka hantera jobbiga känslor

Det har åter varit en väldigt lång torka på den här bloggen och jag behöver hushålla rejält med min energi just nu. Framför allt för att jag behöver orka prioritera nytt jobb och allt nytt som följer med det.

Jag trivs med det nya jobbet men det har varit tufft att ställa om sig och plötsligt ha noll koll, när man är van att ha superkoll. Med allt annat i livet som inte heller stannar så är det helt enkelt en tuff period nu.

Jag hittade i alla fall en bra artikel om att hantera jobbiga känslor som jag vill tipsa om och sammanfatta. Den kanske kan ge även dig ett och annat tänkvärt verktyg.

Livet är ju fullt av utmaningar som medför tunga känslor, vilka kan vara svåra att handskas med. Att lära sig att hantera svåra känslor är avgörande för vår mentala hälsa och hjälper oss att möta livets utmaningar

Nedan följer några av de bästa tipsen från artikeln och du hittar länk till hela artikeln längst ner:

Erkänna och acceptera känslorna

Genom att erkänna svåra och komplexa känslor skapar vi ett utrymme för självmedvetenhet, som hjälper oss att identifiera och förstå källan till känslorna. Acceptans handlar om att inse att känslor, vare sig de är positiva eller negativa, är en naturlig del av den mänskliga upplevelsen. Att acceptera sina känslor främjar en attityd av självmedkänsla och öppenhet, vilket förhindrar stressfaktorer som kommer sig av känslor av skuld eller skam.

Testa Mindfulness och Meditation

Föreställ dig att dina tankar och känslor är som moln som passerar förbi på himlen. Mindfulness är som att sitta på ett bekvämt moln och se dem glida förbi utan att hoppa på var och en. Det hjälper dig att återhämta dig från dina känslor, vilket gör att de känns mindre överväldigande.

Meditation är som ett mentalt gym för vår hjärna. Det är som att lära din hjärna att ta djupa andetag och fokusera på nuet. Detta hjälper oss att bli lugna inför knepiga känslor.

Denna enkla handling kan skapa en liten bubbla av lugn mitt i stormen. Det kommer inte att få känslorna att försvinna, men hjälper oss att se dem från en annan vinkel vilket gör dem mindre skrämmande. Kom ihåg att det är okej att inte vara okej!

Ta en paus Från det som är jobbigt

Att ta en paus från svåra känslor fungerar på samma sätt för när vi är överväldigade av dem går sinne och kropp in i stress, vilket gör det svårare att tänka klart och reglera känslorna. Att kliva bort ger oss en chans att pausa, hämta andan och se situationen ur ett lugnare perspektiv. Pausen kan vara vad som helst som hjälper till att koppla ur och ladda om, att hitta något som ger frid och tar oss bort från situationen ett tag.

Men viktigt – försök inte tvinga dig själv att känna dig glad eller positiv under denna paus. Tillåt dig själv att känna vad du än känner, utan att döma.

Skriv ner känslorna

En dagbok kan fungera som ett säkert utrymme, en tom duk där vi kan spilla ut känslonar utan att döma. Låt orden flöda utan oro för grammatik eller stavning, släpp bara ut dem.

Det är som en tryckventil som släpper ut ångan innan den exploderar. När du skriver kan du hitta klarhet och kanske till och med lösningar på problem.

Sök stöd från någon du litar på

Att söka stöd är inte ett tecken på svaghet, det är en superkraft. Att dela bördan kan lätta på den och dessutom kan andras perspektiv ge värdefulla insikter som vi kanske hade missat annars. Ibland kommer de bästa lösningarna utifrån ett annat perspektiv.

Att söka stöd handlar även om att lära dig att kommunicera dina behov, utveckla hanteringsmekanismer och bygga ett nätverk av stöd inför framtiden.

Fysisk aktivitet

Det finns situationer då det sista vi pallar tänka på är att träna. Men fysisk träning kan vara ett överraskande kraftfullt verktyg för hur man hanterar svåra känslor.

Träning frigör en cocktail av må-bra kemikalier i hjärnan, inklusive endorfiner. Dessa naturliga smärtstillande medel och humörhöjare kan hjälpa till att jaga bort negativitet och få dig att känna dig lättare och mer optimistisk. Träning kan också fungera som en distraktion från den känslomässiga stressen genom att fokusera på kroppens rörelser. Det är som att ge ditt mentala prat en paus.

Att uttrycka sig kreativt

Ett annat sätt att distrahera sig och vila mentalt är att uttrycka sig kreativt. Oavsett om det är genom målning, skrivande, musik eller något annat kreativt medium, blir skapandet en fristad där känslor kan erkännas och omvandlas till något uttrycksfullt och meningsfullt.

Kreativitet är ett icke-verbalt språk för känslor som annars kan vara utmanande att formulera. Dessutom främjar det mindfulness, när vi fördjupar oss i nuet och tillfälligt flyttar fokus. Denna tillfälliga lättnad kan hjälpa oss att få perspektiv och närma oss svårigheter med ett nytt fräscht tänkesätt.

Självmedkänsla

När man står inför känslomässiga utmaningar är det lätt att falla in i självkritik och dömande. Men självmedkänsla innebär att behandla dig själv med värme och förståelse istället. Det handlar om att erkänna att alla möter kriser och att det är okej att inte vara okej.

Att hantera svåra känslor börjar ofta med självmedkänsla.

Positiva Distraktioner

När man kämpar med utmanande känslor fungerar positiva distraktioner som en mental pausknapp, som ger tillfällig vila. Att engagera sig i aktiviteter som ger glädje kan flytta uppmärksamheten bort från plågsamma känslor.

Den här tillfälliga omdirigeringen gör att vi kan ladda om och närma oss det som är jobbigt med ett fräscht perspektiv. Positiva distraktioner spelar också en roll i hur man hanterar svåra känslor genom att främja mindfulness, eftersom vi gör något där vi är i nuet.

Balansera det negativa med tacksamhet

Tacksamhet är att erkänna och uppskatta de positiva aspekterna av livet, vare sig det är stort eller smått. När hjärnan uppfylls av negativitet finns det inget utrymme för något annat. Tacksamhet, i det här sammanhanget, hjälper oss att reda ut, frigöra utrymme för positiva känslor och göra det svårare för negativitet att få ett för starkt fäste. När vi ställs inför negativitet kan fokus på positiva saker helt enkelt förändra vårt perspektiv och ge balans.

Det finns inte ett enstaka sätt att hantera jobbiga känslor utan man får testa sig fram helt enkelt. Har DU några verktyg som du tycker fungerar?