Barn är anpassningsbara och att ha en sjuk förälder behöver inte alltid vara något negativt.

Ny bok för barn med en sjuk förälder

Att bli sjuk i utmattningssyndrom eller något annat för den delen, leder nog lite väl ofta till att man fokuserar på begränsningar och det man INTE kan göra. I ett sådant läge kan man nog behöva lite inspiration för att börja se vad man faktiskt kan.

”Sch, mamma sover”

Jag har ju inga barn själv och kan inte ens föreställa mig hur det hade varit att behöva hantera sjukdom OCH barn. Jag har fått möjligheten att ta del av en ny bok som heter ”Sch, mamma sover” och som är en barnbok skriven av Vanja Persson. Vanja har sjukdomen ME/CFS och med en sjukdom som gör att orken inte är som förr, hade hon som många andra föräldrar dåligt samvete.

Boken ska inspirera till att hitta på roliga saker som även en trött och sjuk förälder kan delta i. Vilket den gör! Mamman och hennes två flickor har verkligen det jättemysigt och roligt, även fast mamman är trött. Boken skildrar en supertrevlig lördag då de både hittar på saker allihop men även låter mamman sova när hon blir trött.

Att se möjligheterna trots sjukdom

Som författaren själv skriver: ” Barn är anpassningsbara och att ha en sjuk förälder behöver inte alltid vara något negativt.”

Du ska inte behöva ha dåligt samvete över att du är sjuk och det tar ju dessutom onödigt mycket energi. Se istället vad du KAN göra och ta det därifrån. Enkla saker kan ofta vara den bästa upplevelsen.

I boken framgår det inget om mammans sjukdom och jag kan inte bestämma mig för vad jag tycker om det. Däremot finns en liten text från författaren till den vuxne om bakgrunden till den trötta mamman. Så jag tänker att det är upp till var och en att tolka och väva in berättelsen i sin familjesituation. Att skapa en berättelse för barn som inspirerar även dem till aktiviteter som inte behöver vara så storslagna. Samt att det kan vara fint och bra trots att mamma behöver vila då och då.

Så även om det är en barnbok, kan jag varmt rekommendera den till dig som är förälder och har en sjukdom som gör att du inte orkar lika mycket som förr. Till exempel utmattningssyndrom, depression eller ME/CFS. Läs den tillsammans med dina barn och tillåt dig känna att det är ok att vara som mamman i boken. Det blir bra ändå.

”Sch, mamma sover” av Vanja Persson och Sophie Garcia