Efter utmattningssyndrom - leva ett hållbart liv

Livet efter utmattning – få energin att räcka

Jag skrev ju om bakslag i mitt förra inlägg, mycket för att jag för femtioelfte gången har ett sådant. Jag ska inte åter skriva att nu får det vara nog eller att det kommer inte hända igen etc, för det kommer antagligen hända igen. Varför inte vara ärlig och accepterande mot sig själv? Det är ju tyvärr så lätt att bränna för mycket energi när man vill mycket och gärna kör till hundra procent.

Se inte bakslag som misslyckanden

Jag ligger hela tiden lite på gränsen, just för att jag är en människa som brinner för saker. Förmodligen kommer jag att fortsätta ligga lite på gränsen. Jag tänker inte se det som ett misslyckande (och tycker inte heller att du som läser ska känna så om du får ett bakslag). Man lär sig hela tiden saker om sig själv och det viktiga är att man när det händer ser till att kompensera för sina alltför stora uttag på energikontot. Backa tillbaka och fundera på vad man kan ändra på för att hushålla bättre med energin i fortsättningen.

Om jag inte hinner bli sjuk innan (har vaga förkylningskänningar nämligen) så ska jag vara ledig nu på måndag. Har en massa flextid att ta ut och jag ska bara slappa, samt att jag bokat massage. Bara en kort paus i vardagen, förlänga helgen och kompensera mig själv för att jag inte tagit hand om mig.

Vi behöver hoppet om ett bra liv efter utmattning och utbrändhet

Det finns ju fortfarande väldigt lite kunskap om sjukdomen utmattningssyndrom och framför allt finns det inga tydliga riktlinjer om hur man mår bra och lever sitt liv efteråt. Nu är det inte så konstigt, då vi alla har olika orsaker till hur vi hamnade sjukdomen. Det enda vi vet är att vi inte kan leva likadant som innan eftersom det gjorde oss sjuka. Men vi behöver hopp och inspiration för att återgå till en vardag med en mer fungerande livsstil.

Jag ramlade på en artikel om livet efter utmattning och utbrändhet. Som författaren skriver så klokt:

De flesta som bränner ut sig kan inte bara sluta med allt och flytta till en tropisk ö – de måste fortsätta jobba och leva sina liv.

För visst är det ju verkligen så?

Artikeln handlar om att vi behöver fler goda exempel på människor som lever att bra liv efter att ha bränt ut sig och delar därefter fyra berättelse inklusive tips.

Jag vet hur tufft det är att ta sig igenom text när man är utmattad, särskilt på engelska, men rekommenderar att skumma igenom rubrikerna och välja ut de stycken som är intressanta för dig (det är i alla fall så jag går tillväga för att palla läsa artiklar). Sen kan man alltid högerklicka på sidan och välja ”Översätt till svenska” om engelska känns som en uppförsbacke.

Ta hand om er där ute! Länk till artikeln: This Is What Life After Burnout Looks Like