Intervju Ellen om utmattning

Läsarintervjun: ”Jag hade sprungit med huvudet före i många år”

I samarbete med Supernova Förlag

Idag möter vi Ellen som tidigare jobbade inom skolan, men som sedan sade upp sig och startade eget förlag för att kunna ge ut sin bok om utmattning.

Boken är ett resultat av hennes behov och förmåga att kunna skriva av sig sina tankar och upplevelser. Läs hela intervjun!

Ellens bok om utmattningssyndrom

Ellens bok stäng av mig är en fantastisk liten bok där man lätt känner igen egna tankar och känslor. Du hittar både stunder av hopplöshet och stunder av kraft. Den här rastlösheten och att inte kunna vara stilla, vare sig mentalt, eller fysiskt, som många av oss utmattade har upplevt.

Boken är dessutom ”utmattningsanpassad”, det vill säga tunn, mycket luftig och kanske max fem meningar per sida. Boken går att köpa via Ellens eget förlag Supernova Förlag.

Citat ur boken:

Jag har sprungit med huvudet före sen jag lärde mig gå. Rätt fram bara utan att titta bakåt, utan att någonsin undra om jag är rätt.

Och andra har uppmuntrat mig, hejat på.

Hur och när märkte du att något var fel? Vilka symptom har du känt av?

– Det var under vintern 2017/18 som jag började må riktigt dåligt efter långvarig stress och behövde hjälp. Jag hade tryck över bröstet, magproblem, yrsel, var känslig för ljud och ljus, var väldigt trött, grät ofta, hade hjärtklappning, panikångest, ont i axlar och nacke och framför allt var jag orolig och rädd. Rädd för att svimma, kollapsa, dö …

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp?

– Jag hade sprungit med huvudet före i många år men det var först i februari 2018 som jag pratade med min chef och gick ner i tid med en dag ledigt i veckan. Det fungerade ett tag men i oktober samma år blev jag sjukskriven på heltid.

Hur har du blivit bemött i vården?

– Jag var så slut och skör när jag väl kraschade så jag orkade inte kontakta företagshälsovården utan gick istället till närmaste vårdcentral. Där blev jag dåligt bemött av en läkare som inte fattade alls men som tur var fick jag träffa en proffsig psykoterapeut som hjälpte mig att komma till rehab. Rehab i 20 veckor blev min räddning och vändpunkt.

Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du?

– Jag har haft bra stöd av mina närmaste men det är svårt att sätta sig in i hur det är att vara utmattad och sjuk av stress. Jag skriver mycket och har betydligt lättare att uttrycka mina tankar och känslor i skrift än i ord, men jag har också blivit bättre på att säga vad jag behöver, vill och klarar av. Det har jag verkligen fått träna på.

Vilka är dina största stressfaktorer?

– Tidsbrist. När det händer flera saker samtidigt. Att packa väskor och resa bort. Högljudda barn i grupp.

Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för att hantera vardagen?

– Jag sa upp mig från mitt arbete i skolans värld och startade eget bokförlag (Supernova Förlag). Jag har skrivit och givit ut en bok som heter stäng av mig. Det är en tunn liten bok om min stress, rastlöshet, ångest, kamp, kraft och förändring.

Jag är pank men rik liksom. Hälsan först!

– Jag arbetar hemma i lugn och ro nu, tar promenader och pauser, skalar bort alla onödigheter jag kan och gör saker som jag mår bra av till exempel att skriva och läsa. Jag är pank men rik liksom. Hälsan först!

Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning?

– Be om hjälp. Skriv av dig. Gå ut. Våga sätta gränser. Var snäll mot dig själv. Du är inte ensam och det är inte dig det är fel på. <3

Vill du också berätta din historia?