Mamman Jenny om sin utmattning

Läsarintervjun: ”Det vidrigaste jag varit med om”

Jenny har en intensiv familjesituation med fem barn, varav ett fått diagnosen ADHD och hennes minsting har haft bland annat kolik. Hon trodde länge att hennes orkeslöshet och andra symptom berodde på skov i fibromyalgin. Tills kraschen var ett faktum och det visade sig vara utmattningssyndrom.

Hur och när märkte du att något var fel? Vilka symptom har du känt av?

– Jag fick varningssignaler i ca 5 års tid, men jag trodde det var skov I min fibromyalgi. Jag blev utmattad, orkeslös, blytung i kroppen, fick yrsel ibland och orkade ingenting. Dessa ”skov” kom tätare och tätare till slut med bara 1 veckas mellanrum. Då förstod jag att det måste vara något annat.

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp?

– Det tog cirka 5 år. Men jag hade kontinuerlig kontakt med min läkare och blev sjukskriven 2 veckor hit och dit emellanåt eftersom jag inte klarade av att jobba. Tills kraschen kom helt i mars nu 2020! 

Hur har du blivit bemött i vården?

– Väldigt bra. Jag har turen att ha en helt fantastisk läkare som är förstående och hjälpsam!

Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du?

– Min syster förstår till 100% mitt mående och vad jag går igenom. Hon har själv varit där och det känns skönt att någon förstår en. Men för resten av familjen och vännerna är det svårare.

– Många stöttar mig men det finns en del som tycker att ”äsch, ryck upp dig och gå och jobba”! En hel del förstår mina behov och för andra är det svårare. Min man stöttar mig i allt, men ibland känns det som han även tycker det är väldigt jobbigt och har svårt att sätta sig in i min situation. Vilket jag kan ha förståelse för!

”Det finns en del som tycker att ”äsch, ryck upp dig och gå och jobba”

Vilka är dina största stressfaktorer?

– Låter dumt men det är mina två minsta barn. Jag har aldrig haft problem med mitt arbete eller att det är där det kommer ifrån, även om det kan vara stressigt. Jag arbetar på en neonatalavdelning när jag inte är sjukskriven. Men min 7-åring har ADHD i svår grad och min minsta på 4 år har varit mer eller mindre sjuk sen han föddes. Han hade kolik och varit extremt krävande. Han ska också utredas för ADHD om ca 1 år. Så min stress ligger här hemma mest!

Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för hantera vardagen?

– Jag är sjukskriven 100%.

– Mina dagar är väldigt upp och ner. Kan ha några få dagar där jag mår helt ok, men sedan kommer dagar som är katastrof när jag inte ens orkar lyfta mig från soffan. Jag har mycket huvudvärk, yrsel och känner mig ostadig. Dessutom har jag min värk i kroppen av fibromyalgi.

– Jag hoppas det snart vänder och de bättre dagarna är fler än de sämre. Jag försöker hitta mina stunder till egentid vilket är svårt när jag har 5 barn. Jag promenerar dagligen, jag går i KBT-behandling pga min ångest jag fått av utmattningen. Ibland åker jag iväg till min syster en helg för att få egentid. Jag försöker äta bra och ofta, men oftast är aptiten nedsatt.

Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning?

– BROMSA! Jag önskar absolut INGEN att hamna här. Det är det vidrigaste jag varit med om och man vet aldrig hur lång tid det tar att bli bra eller bättre igen. Ta dina varningssignaler på ALLVAR och LYSSNA på din kropp!

”Ta dina varningssignaler på ALLVAR”

Vill du också berätta din historia?