Utmattade klassas som arbetsskygga

Intervjun: ”Utmattade klassas som arbetsskygga”

Marie jobbade inom vården som undersköterska i nästan 17 år. Hon blev till slut sjuk av sitt jobb och symptomen på stress blev allt fler. När hon väl sökte hjälp var hon totalt utmattad och hade panik. Tyvärr blev hon dåligt bemött och hjälpen har uteblivit, så hon har fått kämpa på själv. Läs hennes berättelse!

Hur och när märkte du att något var fel? Vilka symptom har du känt av?

Jag började bli ljud- och ljuskänslig. Märkte att jag blev så stressad av ljud att jag blev vresig och arg. Jag blev lätt gråtmild också. Började tappa ord och fick svårt att minnas saker. Blev enormt trött, det hjälpte inte ens att sova 10 timmar… 

Jag fick även flyktkänslor, ville sluta mitt jobb och blev osocial. Till slut fick jag högt blodtryck och svår ångest. Gick upp i vikt. Fick suicidtankar när det var som värst. Den tiden är som ett vacuum nu, jag minns nästan ingenting. 

”Smärtorna är min kropps sätt att säga ifrån.”

Jag fick smärtor i hela kroppen. Värst var det i leder och axlar och nacke. Smärtorna har jag nu förstått är min kropps sätt att säga ifrån – jag får ont när jag blir stressad. 

Hur lång tid tog det innan du sökte hjälp?

När jag sökte hjälp var det redan för sent och jag bara grät av panikkänslor när jag väl satt hos läkaren.

Hur har du blivit bemött i vården?

Dåligt bemött och jag blev inte trodd. Dom tog till och med prover på mig utan att meddela mig, för att kolla om jag tog droger?! Helt sjukt!!! Fick bara korta sjukskrivningar hela tiden, när jag hade behövt 6 månader i taget! 

”Att inte bli trodd gjorde att jag inte tillfrisknade.”

Att inte bli trodd gjorde att jag inte tillfrisknade. Fick ingen hjälp alls, utom läkemedel, som jag vägrade ta. 

Hur har din omgivning reagerat? Förstår de dina behov tycker du?

Omgivningen verkar inte tro på mig. Man klassas som arbetsskygg och mentalt svag. Bara dom 2 vänner som varit i samma sits, dom förstår! 

jag har blivit tråkigt bemött av både Försäkringskassan, läkare, sköterskor och A-kassan…och nu även av Arbetsförmedlingen. Ingen som helst förståelse för hur man mår av denna sjukdom. Men jag har kämpat mig igenom detta. 

Vilka är dina största stressfaktorer?

Jag blev utförsäkrad från Försäkringskassan. Fick ingen A-kassa heller på över 6 månader, för att jag sa upp mig själv. Jag sade upp mig för att jag blev sjuk av mitt jobb. Jag har fått kämpa i månader med läkarintyg osv. 

Hur ser ditt liv ut idag och vad gör du för hantera vardagen?

Nu får jag inga jobb. Jag börjar närma mig 50, är överviktig, har varit långtidssjukskriven och är fortfarande osäker på om jag klarar att arbeta. Blir väldigt lätt trött och utmattad. 

Jag måste sova mycket och är mycket för mig själv för att kunna vila. 

Vad vill du säga till andra som känner att de lever i en ohållbar situation och är på väg mot utmattning?

Jag vill säga: Sök hjälp innan du får för många symptom på stress! Redan vid första tecknen borde man sakta ner på tempot och se över sin situation. Ta professionell hjälp! 

Stå på dig! Ingen tackar dig för att du kör slut på dig själv! 

Vill du också berätta din historia?