Bakom fasaden utmattning

Bakom den starka fasaden

Då så, nu kör vi.

Jag vill att den här bloggen ska vara positiv och lättsam trots ämnet. Jag hoppas också att andra därute kan känna igen sig och få en stunds skön läsning. Jag kommer inte alltid gräva djupt och allvarligt, utan även bara lägga upp något som man blir glad av. Tips om att må bra och mentala verktyg.

Vi utmattade har liksom tagit allt väldigt allvarligt och haft hela världen på våra axlar alldeles för länge. Det är vår tur att slappna av och vara lite glada liksom.

Många orsaker till utmattning

Det tog åtta år innan jag satte stopp och insåg att det var dags att ta mig själv på allvar. Under dessa åtta år har jag hunnit utveckla dåligt minne, koncentrationssvårigheter, synrubbningar, tandagnisslan, tappad livslust, tappat hår och förlorad nyfikenhet.

Jag var en robot med en stark fasad som körde på i gamla mönster och inte kunde sluta. Till och med när jag sover så ler jag ofta krampaktigt för att vara till lags.

Tills den stora tröttheten kom och inget var roligt längre. Det var för ett halvår sedan.

Att bli utmattad eller utbränd är en komplex process och beror oftast inte enbart på ”mycket att göra”. Bland annat är dålig självkänsla en av de absolut största stressfaktorerna, har jag fått lära mig.

Krävs små och stora förändringar

Min resa har just börjat och framför mig har jag en omprogrammering då jag behöver förändra min syn på mig själv och hur livet ska vara, öva mig på att inte överdriva utan göra saker lagom mycket. Etc etc. Jag kommer säkert att få några ”återfall” in i gamla mönster men jag hoppas de kan komma alltmer sällan.

”Aldrig mer utmattad” innebär att det går att hitta strategier för att må bra!